woensdag 19 september 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Wout van Aert is zonder fietsen naar de Verenigde Staten vertrokken. Peter Malaise

Wielrennen/veldrijden

En nu?

Komt Van Aert zondag aan de start van de cross in Waterloo?

Zoals het er nu voor staat, zeker wel. Wout van Aert stapte gisteren in Schiphol op de vlucht naar Chicago. “We kunnen zijn fans geruststellen”, zegt raadsman Walter Van Steenbrugge. “Wout zal zondag zeker rijden.” Vraag is evenwel of het zo eenvoudig is. Van Aert moet tegen komende zondag een nieuwe licentie hebben. “De licentie van Van Aert moet omgezet worden naar individueel elite met contract of naar eliterenner zonder contract”, zegt Jos Smets, directeur van de Belgische wielerbond. “Mochten hij en zijn team in onderling overleg uit elkaar zijn gegaan, dan betrof dat een formaliteit. Dan was dat bij wijze van spreken nog geen uur werk. Nu gaat het om een eenzijdige opzegging van een contract. Als die niet aanvaard wordt door werkgever Sniper, maakt dat het extra complex. Deze situatie zal eerst juridisch uitgeklaard moeten worden.” Het is op dit moment dus zeker geen uitgemaakte zaak dat Van Aert zondag zomaar als onafhankelijke renner mag starten.

In welke trui zal Van Aert rijden?

Als hij kan rijden, zal dat wellicht in een spierwitte regenboogtrui zijn. Zeker is dat Van Aert geen sponsoring van zijn huidige team Crelan-Charles zal dragen. “Wanneer je een contract opzegt om dringende reden”, aldus raadsman Van Steenbrugge, “verbreek je elke verbintenis met je werkgever. Mocht Wout kledij dragen van zijn huidige team, dan is dat een voortzetting van de voorwaarden van de arbeidsovereenkomst. Daarom heb ik Wout ook aangeraden om niet op zijn huidige Stevens-fiets te rijden.” Van Aert is zonder fietsen vertrokken naar de Verenigde Staten. Het ziet ernaar uit dat hij ter plaatse voor een Amerikaanse constructeur zal kiezen. Via schoenensponsor Bontrager is er een link met Trek, ook de grote bezieler van de cross in Waterloo.

Hoeveel moet Van Aert betalen om zich vrij te kopen?

Op dit moment niks. Hij verbreekt zijn contract om dringende reden, wat wil zeggen dat hij het management een ernstige fout aanwrijft die elke verdere professionele samenwerking onmogelijk maakt. Om welke ernstige fout het gaat? Onduidelijk. Maar Van Aert zou op de Brico-cross in Geraardsbergen wel neus aan neus hebben gestaan met Chris Compagnie, zakenpartner van Nick Nuyens. Volgens VTM Nieuws wilde manager Nick Nuyens dat andere werknemers - officieel en op papier - lasterlijke verklaringen aflegden over Van Aert. Op die manier zou hij zich hebben willen wapenen voor de juridische strijd die er onvermijdelijk zat aan te komen. Die berichten zouden Van Aert dit weekend ter ore zijn gekomen. “Het is afwachten of het management van Sniper de dringende reden aanvaardt”, aldus Van Steenbrugge. “Zo niet zal een arbeidsrechtbank een uitspraak moeten doen.”

Wat als de rechtbank Van Aertin het ongelijk stelt?

Dan nog kan hij nooit verplicht worden om opnieuw voor Crelan-Charles te gaan rijden. De verbreking gebeurt dan op basis van de wet van ’78. Dat is juridische spitstechnologie, maar het zal Van Aert in dat geval sowieso veel geld kosten. Een jaarloon - geschat op 500.000 euro - lijkt een realistisch bedrag.

Omgekeerd eist Van Aert ook een schadevergoeding van Sniper Cycling, de juridische structuur achter team Crelan-Charles. De rechtszaak gaat straks om veel geld. Wie verliest, betaalt.

Zal sponsor Crelan Wout Van Aert volgen?

Samen met Wout van Aert kan ook sponsor Crelan weglopen bij Sniper Cycling. De bank heeft een clausule in haar contract die bepaalt dat het haar sponsoring kan stopzetten bij een vertrek van Van Aert. Voorzitter Luc Versele wil niet met zo veel woorden zeggen dat hij die nu meteen zal activeren. “Daarvoor is het te vroeg dag”, klinkt het. Hij geeft wel aan dat de sponsoring van Crelan-Charles zonder Van Aert weinig zin heeft: “Het is duidelijk dat wij onze sponsoring in de eerste plaats focussen op het veldrijden.” Versele is wel ontgoocheld in de demarche van Van Aert: “Wij zijn not happy. De samenwerking met Wout eindigt in mineur.”

Wat met de aangekondigde fusieploeg Roompot-Crelan?

Die staat zonder meer op de helling. In 2019 zouden Crelan en het Nederlandse team Roompot fuseren, om samen een pro-continentaal team te vormen. Als Crelan samen met Van Aert vertrekt, lijkt dat nieuwe project meteen dood en begraven. “Dit is een nieuwe situatie”, zegt de Nederlandse manager Michael Zijlaard in de krant AD. “We moeten kijken of alle partners nog aan boord zijn.”

Welke ploeg haalt Van Aert straks binnen?

Dat weet niemand. Van Aert tekende al een contract bij LottoNL-Jumbo, maar dat gaat pas in op 1 januari 2020. Hoe hij de resterende 15 maanden invult, is compleet onduidelijk. Kan hij een jaar eerder aan de slag bij LottoNL-Jumbo? Bij het Nederlandse team was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar. Ook Van Aert zelf lijkt niet te weten waar hij aan toe is: “Ik heb op dit moment geen team”, zegt hij op wielersite Wielerflits. “Ik stap op het vliegtuig naar de VS in grote onwetendheid over het praktische aspect van de zaak.” (jpdv)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws