Borsbeek kapt 30 populieren na ongeval met scoutsleider: “Wij nemen geen risico’s meer”

De gemeente Borsbeek liet dertig populieren naast het voetbalveld van Borsbeek Sport rooien. 80% bleek rot. Na het ongeval van vorig jaar waarbij een scout werd verpletterd, neemt de gemeente geen risico meer.

kristin matthyssen

Langs de Boechoutsesteenweg is het zicht voor passanten drastisch veranderd. Aan de voetbalvelden van Borsbeek Sport werden de dertig ­populieren – die er al dertig jaar staan – allemaal gekapt. De heisa over de bomenkap in de ­Charlottalei in Antwerpen vorige week bewijst dat het rooien van bomen gevoelig ligt. “Daarom vind ik het belangrijk om onze actie toch even te kaderen”, zegt schepen van Groenvoorziening Walter Kiebooms (N-VA) .

“In juni ontplofte er om half vier ’s nachts een hoogspanningscabine naast het voetbalterrein. Bij de bouw van de nieuwe cabine door werk­nemers van Eandis moesten twee populieren naast het voetbalveld gerooid worden. Eandis geeft ons toen verwittigd dat de bomen rot waren vanbinnen. Bij controle bleek 80% van die bomen rot. Vorig jaar in november is een scoutsleider verpletterd geraakt onder een gelijkaardige populier aan het scoutslokaal in Borsbeek. Wij willen een herhaling van zo’n drama vermijden. Daarom hebben we de populieren laten rooien. Ook de ­andere populieren op publiek domein in Borsbeek zullen aan een controle onderworpen worden en indien nodig gerooid. Wij gaan geen onnodige risico’s nemen. Die rotte bomen stonden naast het voetbalveld. Wat als ze op een speler of op een auto op de Boechoutsesteenweg zouden zijn gevallen?”

Nieuwe rugoperatie

Wannes Henderickx (18) uit Wommelgem, de scoutsleider die vorig jaar verpletterd raakte, is tevreden met de actie. Hij ondervindt nog altijd last. Wannes hield onder meer een verbrijzelde ruggenwervel, gebroken ribben, een gebroken dijbeen en een hoofdletsel aan de rotte populier over. Gisteren ging hij voor de eerste keer sinds het ongeval weer met de fiets naar school, omdat er een uitstap op het programma stond. Wiel­rennen zoals vroeger zit er voorlopig niet meer in.

De verzekering van de gemeente en scouts vergoedde de kosten, maar het menselijk leed blijft.

“Wannes moet nog wekelijks naar de kinesist om zijn rug los te maken”, vertelt moeder Lesley ­Roelans. “Eind dit jaar of begin volgend jaar moet hij nog een nieuwe rugoperatie ondergaan om zijn wervels achteraan weer los te maken. Vooraan blijven de wervels vastgezet. Hopelijk gaat het daarna wat beter. Ook zijn ene been staat wat naar binnen gedraaid. We moeten nog afwachten wat de gevolgen op langere termijn zijn.”

Wannes begon in september opnieuw in het vierde middelbaar. Vorig schooljaar was voor hem een verloren jaar door de zware revalidatie. “Maar al bij al nog zijn wij nog opgelucht, want het had veel erger kunnen aflopen. Hij had verlamd in een rolstoel kunnen zitten”, zegt Lesley. “Daarom vind ik het goed dat de gemeente de toestand van alle populieren nu gaat evalueren. De boom die Wannes op zich kreeg, was in elk geval helemaal hol en rot vanbinnen.”

Onzichtbaar rot

Volgens milieuambtenaar Marc Tritsmans van Borsbeek kunnen Italiaanse populieren ‘onzichtbaar’ rot zijn. “Veel van die populieren zijn getopt bovenaan, omdat ze te hoog werden. Via dat snijvlak sijpelt water in de stam langs boven, waardoor die stam van bovenuit rot. Zo krijg je het fenomeen van bomen die hun schors niet laten vallen en een gezonde bladerdracht tonen, maar vanbinnen toch compleet rot zijn. En dan wordt het heel gevaarlijk.”

De gemeente gaat wellicht eind dit jaar al nieuw, streekeigen groen planten naast het voetbalveld. “Waarschijnlijk kiezen we voor een bepaald type haagbeuk dat qua vormgroei op de ­Italiaanse populier lijkt, maar veel duurzamer is”, zegt Tritsmans.