De munten die het leven van Optatius Buyssens redden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het rinkelen van de munten verraadde zijn positie aan de Duitsers, maar hielden later ook de kogel tegen.
Volledig scherm
De munten die het leven van Optatius Buyssens redden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het rinkelen van de munten verraadde zijn positie aan de Duitsers, maar hielden later ook de kogel tegen. © Vincent Buyssens/Imgur

“Deze munten stopten een kogel en redden het leven van mijn overgrootvader”: jonge Vlaming haalt BBC met opmerkelijk oorlogsverhaal

Antwerpenaar Vincent Buyssens had niet kunnen vermoeden dat de foto van de munten die het leven van zijn overgrootvader Optatius Buyssens tijdens de Eerste Wereldoorlog zowel in gevaar brachten als redden, hem meer dan honderd jaar later eventjes wereldberoemd zouden maken.

20 reacties

  • Cindy Dekkers

    5 jaar geleden
    Jos beverke; enkel High Explosive granaten produceren scherven, schrapnel granaten verspreiden loden kogeltjes.
  • Thibault Derese

    5 jaar geleden
    Ik heb ook veel straffe en droevige en vaak korte familie verhalen. Laat de BBC maar aanrukken!
  • Luc Maes

    5 jaar geleden
    rinkelende munten , maar die lagen alle 6 netjes op elkaar zo te zien op de foto's, ik geloof het er mijne van.
  • joseph verbeke

    5 jaar geleden
    @Cindy Dekkers.Een granaat produceert scherven en de beschadiging van de munten is niet van een scherf maar van een kogel die onder een bepaalde hoek op de munten afgeschampt is!
  • Francis smet

    5 jaar geleden
    Tof verhaal, buiten die smerige oorlog dan. Heb ooit zoiets gelezen over een oorloge die in en militair zijn borstzak zat. Horloge in metalen kastje was wel stuk, maar leven was gered.