NICOLAS MAETERLINCK

"Duidelijke doelwitten en concrete timing": tot 15 jaar cel geëist tegen terreurgroep die politie en burgemeester De Wever viseerde 

In Antwerpen staan zes beklaagden terecht die een terreuraanslag in ons land gepland zouden hebben. Het federaal parket heeft het over "moordplannen", met "duidelijke doelwitten en een concrete timing". Zo zou de terreurgroep een politiebureau en Antwerps burgemeester Bart De Wever geviseerd hebben. Het parket vraagt celstraffen tussen 5 en 15 jaar.  

Het terreuronderzoek start - zoals wel vaker in dat soort dossiers - met informatie van de inlichtingendiensten. De hoofdverdachte zou via sociale media propaganda verspreiden van IS. Meteen gaan de alarmbellen af en wordt er actie ondernomen.

Het doel? De spilfiguur en zijn entourage in kaart brengen. Geen sinecure, want de man neemt zowel online als offline veiligheidsmaatregelen, zo communiceert hij bijvoorbeeld via gesloten en versleutelde chatgroepen. Hij wordt door de speurders afgeluisterd en gevolgd en op een bepaald moment wordt er ook een undercoveragent ingezet. Daardoor kunnen ze snel doordringen in het netwerk. 

In mum van tijd geradicaliseerd

Dat was nodig, want wat opvalt, is dat de verdachten op korte tijd - een paar weken - radicaliseren. "Het ging op heel korte tijd in crescendo", laat het federaal parket op het proces hier verstaan. "Uit het dossier blijkt heel duidelijk dat er moordplannen waren, maar volgens mij overstijgt dit het niveau van de voorbereiding. Er waren duidelijke doelwitten en een concrete timing, april 2023."

Die doelwitten zouden onder meer verschillende politiekantoren en de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA) geweest zijn. De Wever wordt in het vizier genomen, omdat ze hem mee verantwoordelijk hielden voor het hoofddoekenverbod dat in Antwerpen geldt voor stadspersoneel aan het loket (dat verbod werd overigens niet door De Wever ingevoerd, wel door zijn voorganger, red.) "Via Telegram laat hij aan de undercoveragent weten dat hij Bart De Wever viseert en dat hij zijn adresgegevens nog krijgt." 

Het ging op heel korte tijd in crescendo

Parket

Tegelijk is de leider van de groep ook op zoek naar wapens. Oorlogswapens - denk maar aan kalasjnikovs, granaten en explosieven, maar ook een vlag van IS. 

In de groep heeft iedereen een duidelijke rol, klinkt het bij het parket. Er is één duidelijke leider, maar ook iemand die morele aansturing en overtuiging gaf of een andere die foto's en adresgegevens van De Wever doorstuurt. Allemaal sturen ze berichten met extremistische inhoud. 

Celstraffen tussen 5 en 15 jaar gevraagd

Op 27 maart vorig jaar grijpt de politie in. Op verschillende plaatsen in ons land vallen agenten simultaan binnen op adressen in Molenbeek, Antwerpen en Eupen. Uiteindelijk worden er zes verdachten - vijf mannen en een vrouw - doorgestuurd naar de correctionele rechtbank, voor leiderschap of deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Vijf van hen moeten zich ook verantwoorden voor terroristische moordpoging. 

Voor de zes vraagt het parket celstraffen tussen 5 en 15 jaar, boetes tussen 4.000 en 16.000 euro en een ontzetting uit hun rechten. 

Ik heb spijt en wil me verontschuldigen, ook naar de personen die ik hierin heb meegetrokken

Hoofdbeklaagde

Te strenge straffen, vinden verschillende advocaten. Wim Wagemakers verdedigt de hoofdverdachte en nuanceert dat "het te ver gaat om hem de spilfiguur te maken in het grote verhaal". "Hij is meer dan een jaar geleden opgepakt, heeft een jaar aan zichzelf, aan de toekomst gewerkt. We vragen dus ook om vooral naar die toekomst te kijken." Hij vraagt dan ook om een straf met uitstel onder voorwaarden. 

De hoofdbeklaagde nam ook zelf even het woord: "Ik ging toen door een moeilijke periode: ik had familiale problemen en was op straat gezet. Ik was gefrustreerd en reageerde emotioneel. De gevangenis was een wijze les voor mij. Ik heb spijt en wil me verontschuldigen, ook naar de personen die ik hierin heb meegetrokken."

De hoofdbeklaagde staat in een apart dossier ook nog terecht voor het bedreigen van een onderzoeksrechter. Daarvoor wordt nog eens drie maanden cel gevraagd.

Op 4 januari werd de cel van een gedetineerde doorzocht, die sinds oktober 2023 was aangehouden in een terreuronderzoek. Er werd een tekening van een onthoofding aangetroffen met daarbij de naam van de onderzoeksrechter in zijn zaak. "Onder de tekening stond ook een tekst over het opzoeken van het hoogste paradijs, wat enkel bereikt kan worden door het sterven van de martelaarsdood", stelde de procureur.

De gedetineerde had de tekening van de hoofdverdachte in dit dossier gekregen. De onderzoeksrechter in kwestie leidde immers ook het onderzoek naar de poging tot terroristische moord op Bart De Wever. Volgens de procureur maakte E.A. de tekening toen hij al ruim een half jaar in voorhechtenis zat én al een deradicaliseringstraject volgde.

Zijn advocaat pleitte de vrijspraak. "Om van bedreigingen te kunnen spreken, moet de boodschap bekend zijn bij het slachtoffer en hem schrik aanjagen, wat hier niet het geval was. Het was namelijk nooit zijn bedoeling dat de onderzoeksrechter die tekening te zien zou krijgen", stelde meester Wim Wagemakers.

Ook in deze zaak betuigde de hoofdbeklaagde zijn spijt. "Ik zat in een moeilijke periode en heb uit frustratie iets dom geschetst. Het had niets te betekenen, die tekst eronder evenmin."

De vijf andere beklaagden gaan volop voor de vrijspraak. Advocaat Anthony Mallego, die de toenmalige vriendin van de hoofdverdachte verdedigt: "Haar rol is onbestaande voor ons. Ons standpunt is dat het een zeer beïnvloedbaar iemand is, dat is ook uit het onderzoek gebleken. We betwisten niet dat ze berichten over en weer met haar partner gestuurd heeft, maar in dit verhaal heeft ze geen actieve rol gespeeld. Ze heeft ook meteen alle banden verbroken, dus eigenlijk is ook zij verschoten met welke plannen zij bezig waren." 

En ook Brecht Horsten, die een van de andere beklaagden verdedigt, benadrukt dat de straffen te hoog zijn. "Hij heeft geen enkel bericht gestuurd over Bart De Wever, over een moordplan, over een aanslag. Hij wist niet wie Bart De Wever was. Het enige is dat hij eens met de spilfiguur zou gaan eten zijn en dat ze berichten stuurden. Mijn cliënt is destijds aanhanger geweest van de ideeën van IS. Dat staat vast, maar om daar 12 jaar voor in de gevangenis te gaan zitten in de hoop dat het ineens opgelost zal zijn... Ik denk dat dat weinig realistisch is. "

Mijn cliënt wist niet wie Bart De Wever was 

Advocaat Brecht Horsten

Bart De Wever zelf heeft zich geen burgerlijke partij gesteld in de zaak en is dus ook niet aanwezig op het proces. Hij is wel benadeelde partij: "Hij gunt deze mensen de eer niet om burgerlijke partij te zijn, en hij stelt al zijn vertrouwen in het parket", klinkt het bij zijn woordvoerder.

Nadat de terreurgroep vorig jaar opgerold was, liet De Wever al optekenen dat hij alle vertrouwen in de onderzoekers had. "Het enige dat ik weet, is dat er mannen waren met plannen, dat ze op zoek waren naar wapens om die uit te voeren en dat ik één van die plannen was. "Maar mijn indruk is dat ze de betrokkenen zeer goed in de gaten hadden, daarom ben ik nooit ongerust geweest", klonk het toen

Meest gelezen