Festivals voorzien in zones voor borstvoeding: eerst rustig afkolven, dan snel richting hoofdpodium

Goed nieuws voor jonge moeders. De kans dat je deze zomer moet zeggen: “Ik moet op tijd thuis zijn voor de borstvoeding, en ga dus niet mee”, is flink afgenomen. Met dank aan verschillende festivals, die afgeschermde plekken inrichten waar mama’s ongestoord moedermelk kunnen afkolven.

Annelies Roose

Op Pukkelpop in augustus zal het de Milk ’n Boobs bar heten, de ruimte waar borstvoedende moeders terechtkunnen. Op de Gentse Feesten staat dezer dagen een ‘kraam-caravan’. En op Rock Werchter, begin deze maand, konden jonge mama’s dan weer terecht in de hulpposten van het Rode Kruis. “We hadden de vraag om moedermelk te kunnen afkolven de voorbije jaren aanzienlijk zien stijgen”, zegt Ine Tassignon, woordvoerster van Rode Kruis-Vlaanderen. “Daarom hebben we dit jaar in twee van de vijf hulpposten extra ruimte voorzien waar jonge mama’s rustig melk konden afkolven. Iets meer dan 150 vrouwen zijn langsgekomen.”

Bij Kind en Gezin worden de initiatieven op applaus onthaald. Eind vorig jaar lanceerde de organisatie nog een campagne, precies om duidelijk te maken dat borstvoeding iets natuurlijks is en niet uit het straatbeeld of openbare leven moet worden geweerd. “De Wereldhandelsorganisatie raadt aan om baby’s tot zes maanden exclusief borstvoeding te geven, maar Vlaamse moeders komen daar niet aan”, zegt woordvoerster Nele Wouters. “Bij de geboorte krijgt 78 procent van de baby’s de borst, zes dagen later is dat 65 procent, en een half jaar later nog maar 11 procent. Wat op de festivals gebeurt, toont aan dat het tij aan het keren is.”

“De maatschappij is zo stilaan klaar om borstvoeding en niet langer flesvoeding weer als de norm te zien”, zegt ook Hanne Devos, vroedvrouw en coördinatrice van De Kraamkaravaan, die mee de schouders zette onder de ‘kraam-caravan’ in Gent. “Het zat er al een paar jaar aan te komen, maar nu begint de mentaliteit echt te veranderen. Vroeger hoorden we jonge moeders vaak zeggen dat ze het niet de moeite waard vonden om buiten te komen, omdat ze toch op tijd thuis moesten zijn voor de borstvoeding. Vandaag doet het feit dat ze de borst geven hen minder twijfelen: het houdt hen niet langer tegen om buiten te komen. Afgeschermde ruimtes inrichten, moedigt natuurlijk nóg meer aan. We kunnen alleen maar hopen dat in de toekomst nog meer evenementen en instellingen met borstvoedende mama’s rekening zullen houden.”

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over Festivals

Hoofdpunten

Keuze van de redactie