Direct naar artikelinhoud
Stadsmonitor

Inwoners De Pinte en Vorselaar zijn het meest tevreden, maar fiets- en voetpaden blijven grootste ergernis voor Vlaming

Inwoners De Pinte en Vorselaar zijn het meest tevreden, maar fiets- en voetpaden blijven grootste ergernis voor Vlaming
Beeld BELGAIMAGE

Vlamingen zijn doorgaans tevreden over hun buurt en gemeente. Dat blijkt uit de jaarlijkse gemeente- en stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur en Statistiek Vlaanderen. Als inwoners klagen, is dat vooral over de staat van fiets- en voetpaden. De Vlaamse gemeente met de grootste groep tevreden inwoners is het Oost-Vlaamse De Pinte, gevolgd door het Antwerpse Vorselaar.

Inwoners ergeren zich vooral aan onaangepaste snelheid van autobestuurders in hun buurt. Bijna de helft van de inwoners geeft aan last te hebben van snelheidsduivels, naast ergernis over verkeerslawaai en sluipverkeer. Drie kwart van de ondervraagde Vlamingen is opgetogen over het groen in hun gemeente. Maar zwerfvuil is dan weer wel een buurtprobleem waar vier op de tien inwoners over klagen.

Ook verkeersveiligheid houdt de Vlaming wakker. Slechts één op de twee inwoners vindt het veilig om te fietsen. En amper één op de drie vindt het veilig voor kinderen om zich te verplaatsen met de fiets of te voet. Van de ondervraagden geeft 59 procent dan ook aan dat de auto hun belangrijkste vervoermiddel is. 16 procent van de Vlamingen ziet de fiets als zijn belangrijkste vervoermiddel. En nog eens 16 procent kiest systematisch voor de bus. 

Demografie

Een op de vijf ondervraagde inwoners geeft aan binnen de vijf jaar te willen verhuizen. Een cijfer dat in de steden iets hoger ligt. Maar dat heeft veel te maken met de levensfase – het cijfer ligt hoger in studentensteden – waarin de meeste inwoners zich bevinden en andere factoren, zoals de subjectieve perceptie van de woonomgeving, sociodemografische factoren en de positie op de woningmarkt.

Er wonen dan ook meer mensen met betalingsmoeilijkheden in de steden (1 op de 6) dan in gemeenten (1 op de 10). Er worden in de steden bovendien bijna dubbel zo veel kinderen in kansarme gezinnen geboren. Ook het beschikbare inkomen is er lager en de werkloosheid is er merkelijk hoger: in centrumsteden ligt de werkloosheidsgraad 4 procent hoger.

Cultuur

Maar steden scoren wel een pak beter op het vlak van vrije tijd en cultuur. De participatiegraad voor culturele activiteiten en het aandeel inwoners dat sport is er hoger. Een ander verschil tussen inwoners van steden en inwoners van gemeenten is de openheid naar andere culturen. In 13 Vlaamse steden is de openheid ten opzichte van andere culturen toegenomen. 

Een op de vijf ondervraagde inwoners geeft aan binnen de vijf jaar te willen verhuizen. Een cijfer dat in de steden iets hoger ligt

Twee op de drie Vlamingen vinden personen uit andere culturen sympathiek. Een kwart van de Vlamingen vindt dan weer dat er te veel mensen van andere culturen in zijn buurt of gemeente wonen, met een groot verschil tussen de gemeenten. Waar die mening populair is, vindt tot 64 procent van de inwoners dat dit het geval is. In gemeenten waar niet veel mensen dat vinden, deelt slechts 5 procent van de inwoners die mening. 

Veilig

Het onveiligheidsgevoel in de steden is groter, maar het neemt wel af ten opzichte de voorgaande jaren. Vlamingen voelen zich, zo blijkt ook uit de rondvraag, vooral veilig in hun eigen buurt. Een kleine minderheid voelt zich ook in de eigen buurt niet op zijn gemak.

De stadsmonitor verschijnt al voor de zesde keer en beschrijft de maatschappelijke ontwikkelingen in dertien Vlaamse steden. De indicatoren geven aan of de steden in een meer leefbare en duurzame richting evolueren. Het is de eerste keer dat het Agentschap Binnenlands Bestuur ook een gemeentemonitor uitbrengt, op basis van gegevens over inwoners bij 295 gemeenten. De bevraging vond plaats bij 274.000 aangeschreven burgers tussen maart en april 2017. Bij de stadsmonitor worden meer dan 90.000 inwoners in dertien centrumsteden aangeschreven, met een respons van 36,3 procent.