Smak

“Er is in het Smak geen breedgedragen vraag naar het ontslag van Philippe Van Cauteren”

Philippe Van Cauteren.© fvv

Nu de risicoanalyse in het Smak is afgerond en twaalf (ex-)werknemers het leiderschap van Philippe Van Cauteren publiek veroordelen, komt het bestuur in spoed bijeen.

Filip Tielens en Geert Sels

Het Smak beleeft woelige tijden. Terwijl er donderdag twee nieuwe tentoonstellingen worden geopend, is de sfeer in het museum voor actuele kunst slecht en is de onvrede bij een deel van het personeel groot, zo berichtte De Standaardvorige week. In een open brief, die De Morgen zondag publiceerde, schrijven twaalf (ex-)medewerkers dat ze “niet langer kunnen zwijgen terwijl ons museum afglijdt naar een staat van wanorde”. Ze verwijten Philippe Van Cauteren, die sinds 2004 aan het hoofd staat van het Smak, “psychologisch grensoverschrijdend leiderschap, machtsmisbruik en onduidelijk beheer van publieke middelen” en vragen dat hij “onmiddellijk op non-actief komt te staan”.

Woensdagavond komt de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Kunsten en Design, waaronder Smak valt, in spoed bijeen om de situatie te evalueren. Ook de resultaten van de risicoanalyse die de externe preventiedienst Mensura de afgelopen weken uitvoerde in het Gentse museum, worden er besproken. Dat rapport, waarvoor alle vijftig medewerkers de kans kregen om hun verhaal te doen, gaat volgens Gents cultuurschepen Sami Souguir (Open Vld) onder meer over de werksfeer, werkdruk en leiderschapsstijl in het museum. “Door naar de pers te lopen, hebben de klagers de schijn gewekt dat de resultaten van dat rapport ons niets kunnen schelen of dat we ze in de doofpot willen stoppen”, zegt Souguir, die ook voorzitter is van het bestuur van AGB Kunsten en Design. “Dat is allerminst het geval. We hebben de klachten vanaf dag één ernstig genomen.”

Volgens een andere bestuurder die we contacteerden, maar anoniem wil blijven, is het ongenoegen over de leiding van het Smak niet lang blijven etteren. “Negen maanden geleden zijn de klachten ons voor het eerst ter ore gekomen”, zegt de bestuurder. “Als mensen anoniem een klacht indienen, is het als bestuurder moeilijk om er mee om te gaan. Daarom hebben we een extern bureau aangesteld, om elke betrokkenheid te voorkomen.”

Hoewel Souguir niet op de beslissingen wil vooruitlopen, heeft hij desgevraagd toch al een mening klaar over de zaak. “Mijn inschatting is dat de resultaten van het rapport niet goed zijn, maar dat er in het Smak geen breedgedragen vraag naar het ontslag van Philippe Van Cauteren is. Mijn voorstel zou zijn dat hij een individueel traject doorloopt op het vlak van leiderschap en dat er daarnaast een traject voor de organisatie is.”

“Pleister op open wonde”

Bij monde van Engagement Arts, de organisatie die hen begeleidt, reageren de briefschrijvers dat ze al lange tijd hun verhaal hebben gedaan “via alle daarvoor bestaande kanalen, zoals Meldpunt Vlaanderen, Stad Gent, de AGB en Mensura” en dat “die meldingen niet anoniem waren”. Volgens hen hebben de verschillende instanties hun klachten niet voldoende ernstig bekeken. Ook de reactie van Souguir doet volgens hen vrezen dat hij “de grote en gedetailleerde reeks van gedane meldingen niet ernstig bekeken heeft. Hij komt aandraven met een pleister voor een open beenwonde.”

Na de bespreking op het bestuur, waar volgens Souguir nog geen beslissing zal worden genomen, volgt volgende week ook een overleg met vertegenwoordigers van de drie vakbonden. “We zetten de procedure stap voor stap verder zoals ze hoort te verlopen”, aldus Souguir. “Het gaat nog altijd om een personeelsdossier. Dat vraagt om een voorzichtige, discrete behandeling.”