Dit gebeurt er als je een jongetje in het roze stopt en vrijwilligers met 'haar' laat spelen

© BBC

Wat gebeurt er als je een meisje in blauwe jongenskleren stopt en een jongetje in roze meisjeskleren en vervolgens vrijwilligers met hen laat spelen? In het eerste geval wordt naar de pop of een knuffelbeer gegrepen en in het tweede geval naar de robot en de auto. Met dit experiment kon BBC aantonen dat kinderen al op heel jonge leeftijd aan genderstereotypering onderworpen worden en dat heeft een grote impact op hun latere leven.

flb

Er werd lang beweerd dat jongens nu eenmaal beter zijn in wiskunde en een beter ruimtelijk inzicht hebben en meisjes van nature meer zorgend zijn. Alleen lijkt de wetenschap daarop te zijn teruggekomen en is ondertussen gebleken dat de hersenen van jonge kinderen amper verschillen. Er wordt dan ook van uitgegaan dat die verschillen ontwikkeld worden door de andere manier waarop we met jongens en meisjes omgaan. En hoe kan je dat beter aantonen dan het meisje en de jongen elkaars kleren te laten dragen en vrijwilligers met hen te laten spelen?

In het experiment van de BBC is te zien dat zowel de volwassen mannen als vrouwen telkens naar stereotiep speelgoed grijpen. Het 'meisje' krijgt een pop in de handen gestopt, de 'jongen' een robot. Achteraf staan ze zelf versteld van hun gedrag als hen de waarheid wordt verteld en geven ze aan dat ze eigenlijk onderbewust hebben gehandeld, ook al zeggen ze zelf openminded te zijn.

Vooroordelen

"Het speelgoed waar kinderen mee spelen heeft niet enkel een invloed op hoe ze zichelf zien en de vaardigheden die ze aanleren, maar ook op hoe hun hersenen zich ontwikkelen", klinkt het bij de BBC. "Some psychologen argumenteren dat dit een deel van de verklaring is waarom bepaalde beroepen zo gedomineerd worden door mannen en andere door vrouwen. Een toenemend aantal ouders en zorgverstrekkers proberen daarom het speelgedrag op basis van gender te vermijden. Maar zoals het experiment aantoont, is het niet altijd makkelijk om je eigen vooroordelen te overstijgen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer