Puigdemont: ‘Nu niet opgeven, maar net doorzetten’

© EPA-EFE

De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont heeft strijdvaardig gereageerd op het nieuwe aanhoudingsbevel van het Spaanse gerecht. Ook het Catalaanse parlement houdt het been stijf.

pvm

Het Spaanse Hooggerechtshof vaardigde vijdag nieuwe aanhoudingsbevelen uit tegen Puigdemont en vijf andere separatistische Catalaanse politici die momenteel in het buitenland verblijven. Vijf Catalaanse politici die wel op de rechtszitting in Madrid verschenen, werden prompt aangehouden.

Puigdemont bezoekt momenteel Finland, waar hij vrijdag een toespraak gaf aan de universiteit van Helsinki. ‘De Spaanse overheid wil onze ideeën, geloofsovertuiging, woorden en gedachten opsluiten. Waarden als vrijheid, democratie en tolerantie staan daardoor onder grote druk’, verklaarde de politicus nadien in een statement. ‘Net daardoor is nu niet de tijd van opgeven aangebroken, maar net die van standvastigheid, doorzetting en waardigheid.’

De separatisten wordt rebellie verweten, waarop in Spanje tot dertig jaar gevangenisstraf staat.

Onrustig

Het Catalaanse parlement maakte vrijdagavond nog bekend dat het sowieso doorgaat met een vergadering die voor zaterdagvoormiddag gepland staat, waarin verder zal worden gedebatteerd over de beoogde opvolger van Puigdemont. De gedoodverfde kandidaat blijft Jordi Turull, ondanks dat hij een van de vijf Catalaanse politici is die in Madrid werd gearresteerd.

In verschillende Catalaanse steden bleef het tot 's avond laat, na de uitvaardiging van de arrestatiebevelen, erg onrustig. De politie schat dat in Barcelona zo’n tienduizend demonstranten op straat kwam. Bij de protesten raakten 24 mensen lichtgewond.