Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Trump maakt U-bocht en geeft nu toch toe dat Rusland zich mengde in de Amerikaanse verkiezingen

De Amerikaanse president Donald Trump gisteren tijdens de top in Helsinki.Beeld Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een U-bocht gemaakt en dan toch toegegeven dat er sprake was van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

Het Amerikaanse staatshoofd zegt informatie daaromtrent van de inlichtingendiensten te aanvaarden, aldus de conservatieve nieuwszender Fox en andere Amerikaanse media. Hij zou zich hebben versproken tijdens de persconferentie, aldus de Amerikaanse president. "Ik zei het woord 'zou' in plaats van 'niet zou'. De volledige zin moest dus zijn: 'Ik zie geen enkele reden waarom het Rusland niet zou zijn", zei Trump over zijn uitlatingen over een mogelijke inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump laat weten dat hij wilde zeggen dat er geen enkele twijfel was over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Al zei de president vandaag ook dat die Russische acties geen impact hadden op de uitkomst van de verkiezingen. Hij beloofde ook dat zijn overheid er alles aan zou doen om de komende verkiezingen te vrijwaren van zo'n inmenging. Trump hamerde ook op zijn "respect" voor de federale diensten, wiens oordeel hij gisteren in de wind leek te slaan.

Twitter bericht wordt geladen...

U-bocht

Gisteren zei Trump in Helsinki, waar de top heeft plaatsgevonden, nochtans dat hij "geen grond" ziet waarom Moskou zich in 2016 zou hebben ingelaten met de verkiezingen. Tegelijk noemde hij de ontkenning van Poetin "extreem sterk en krachtig".

Daarmee had de president zich openlijk gekeerd tegen de inschatting van zijn geheime diensten en onderzoeksautoriteiten dat er wel degelijk een Russische inmenging was geweest. Trump kreeg bakken kritiek over zich heen, ook van politieke zwaargewichten binnen zijn Republikeinse partij.

De Russische president Vladimir Poetin lacht zijn Amerikaanse evenknie toe tijdens de persconferentie in Helsinki gisteren.Beeld AFP