Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Alaphilippe soleert naar eerste ritzege, Van Avermaet behoudt geel dankzij aanval

De Fransman Julian Alaphilippe viert zijn overwinning tijdens de tiende etappe van de 105e editie van de Ronde van Frankrijk.Beeld ANP

De Fransman Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) heeft de eerste bergetappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Hij was de beste van 21 vroege vluchters, waaronder Greg Van Avermaet (BMC) die zo zijn gele trui behoudt. De klassementsrenners vielen elkaar niet aan.

Met aankomst na een afdaling leek de eerste bergrit van deze Tour, tussen Annecy en Le Grand-Bornand, eerder voorbestemd voor de vluchters dan voor de klassementsrenners. De goede ontsnapping ontstond al voor de eerste Alpenreus. Daarbij onder meer de groene Peter Sagan die verder uitliep voor het puntenklassement, Alaphilippe, de Belgen Philippe Gilbert, Serge Pauwels en Thomas Degand, en vooral gele trui Van Avermaet, die diep moest tasten om de kloof te dichten.

Onderweg lagen er drie beklimmingen van eerste categorie en één buiten categorie: de Montée du plateau des Glières, waar Alaphilippe al nadrukkelijk ging sprokkelen voor het bergklassement. Op de gravelstrook die volgde, reed Chris Froome lek. Het enige moment van onrust voor de titelverdediger, want de rest van de etappe kon hij zich beperken tot het volgen van zijn ploegmakkers van Team Sky. Die reden een hele dag aan de leiding in het steeds kleiner wordende peloton, waar geen noemenswaardige aanvallen kwamen, maar Rigoberto Uran en Bob Jungels toch moesten lossen.

Voorin viel de beslissing voor de ritzege op de voorlaatste klim, de Col de Romme. Alaphilippe reed er naar de ontsnapte Rein Taaramäe, liet de Est in de afdaling ter plaatse, en liep op de afsluitende Col de la Colombière alleen maar verder uit. Aan de streep had hij ruim anderhalve minuut voorsprong op de nummers 2 en 3: de Spanjaard Ion Izagirre en Taaramäe. Daarmee boekt de Fransman zijn zesde zege van het seizoen en vooral de eerste Tourritzege uit zijn carrière. Alaphilippe komt ook autoritair aan de leiding in het bergklassement.

Greg Van Avermaet (l.) kwam samen met onze landgenoot Serge Pauwels (r.) over de streep op de vierde plaats.Beeld BELGA

Van Avermaet finishte net voor Pauwels op de vierde plek, met 1:44 achterstand op Alaphilippe en ruim anderhalve minuut voorsprong op de groep-Froome. De olympische kampioen werd voor zijn inspanningen beloond met een achtste gele trui én de Prijs van de Strijdlust. In het klassement is de Brit Geraint Thomas nu tweede op 2:22 en Alejandro Valverde derde op 3:10. Uran, vorig jaar nog tweede in de Tour, kwam met een achterstand van 2,5 minuut op Froome en co over de streep.

Woensdag staat een korte spektakelrit op het programma voor het Tourpeloton: het tweede Alpenluik tussen Albertville en La Rosière is amper 108 kilometer lang, maar onderweg wachten twee beklimmingen buiten categorie, één van tweede, en een aankomst bergop op een klim van eerste categorie.

"Morgen zal het wel gedaan zijn"

"Veel opties had ik vandaag niet", aldus de gele trui na afloop. "Wilde ik nog in het geel staan, dan moest ik meeschuiven in de ontsnapping. Ik hoopte vooraf op dit scenario en ben blij dat het zo is uitgedraaid. Ik ben meestal niet slecht na een rustdag en voelde al snel dat de benen goed waren, dus besloot ik om in de aanval te gaan. Ik moest diep gaan om die aansluiting nog te maken met de kopgroep, maar dat lukte en dan was het wachten op een reactie van team Sky. Maar die kwam niet en toen besefte ik dat het een goede dag voor mij zou worden. Dus ja, ik ben tevreden over vandaag. Als je met Alaphilippe en nog een paar andere klimmers op pad bent, dan weet je dat een ritzege wellicht geen optie is, dus reed ik voor het geel. Dit was het maximale dat ik er uit kon halen."

'Ik wil deze trui ook eer aandoen'
Greg Van Avermaet, gele truidrager

"Ik ben trots op deze trui en wil die niet zomaar afstaan", ging hij verder, "ik wil deze trui ook eer aandoen. Ik toonde me al verschillende keren, werd tweede in Roubaix in het geel en ging nu in de aanval. Dat doet niet elke geletruidrager, maar ik ben een renner die graag in het offensief gaat en ik wilde natuurlijk ook graag een ritzege. Ik kan alleen maar tevreden zijn met hoe het gaat. Natuurlijk is dit niet te vergelijken met ritwinst, maar het gevoel komt er wel dichtbij. Hoe langer ik deze trui draag, hoe meer ik ervan geniet. Morgen is het wellicht mijn laatste dag in het geel. Het is een korte etappe met vier grote cols waar het nooit zal stilvallen, een horroretappe. Ik ben diep gegaan en zal dat morgen wellicht moeten bekopen. Dan zal het wel gedaan zijn met de pret."