Brandweerman die dronken brokkenpiloot klem reed: "Niet onze job, maar zo iemand moet van de weg”

© jvw

Een brokkenpiloot die zaterdagnacht terugkeerde naar de plaats van het ongeval werd klemgereden door de brandweer. “Zo iemand moeten we, als het kan, van de weg halen voor er drama’s gebeuren”, zegt brandweerluitenant Walter Frulleux.

Johan Van Bever

Het ongeval gebeurde zaterdagavond omstreeks 23.40 uur. De man, afkomstig uit Destelbergen, reed met zijn dure Mercedes vanuit de Dorpsstraat richting Molenstraat in Laarne toen hij uit de bocht ging en aan de overkant van de straat tegen de hoekgevel van het Italiaanse restaurant Cucina Per Tutti knalde. Op dat moment waren geen klanten meer aanwezig.

De bestuurder reed verder op de velg van zijn linkervoorwiel. De brandweer van Wetteren arriveerde om de brokstukken op te ruimen en zo mogelijk de gevel te beveiligen. De brandweer was nog maar pas ter plaatse toen de betrokken chauffeur weer opdaagde.

Met veel lawaai, afkomstig van het rijden op de velg, naderde hij de plaats van het ongeval.

Toen hij de brandweer opmerkte, ging hij voor de tweede keer op de vlucht en reed de Kouterdreef in. De brandweer zette meteen de achtervolging in.

Agressief

Achteraan de Kouterdreef kon de bestuurder niet verder en daar werd hij klemgereden door een brandweerwagen. De brandweerlui hielden de brokkenpiloot ter plaatse tot de politie kwam. De man verzette zich, was agressief en sloeg in de combi wild om zich heen.

Pelotonoverste en luitenant Walter Frulleux was de degene die besloot om met enkele manschappen achter de vluchtende brokkenpiloot te gaan om verdere ongevallen te voorkomen.

“Het is niet onze taak, maar zo’n chauffeur moesten we uit het verkeer halen”, vindt hij.

“We hoorden de chauffeur aankomen. Een van mijn manschappen stond midden op straat om het verkeer te regelen en hij zou die misschien wel omvergereden hebben. De man had eerder al aanrijdingen met geparkeerde wagens veroorzaakt. Ik wou geen risico’s nemen en die man van straat halen. Als we de kans krijgen zulke charlatans te stoppen, moeten we dat doen. Stel je voor dat we het niet doen en hij maait even verder een voetganger of fietser van de weg. Na zijn ongeval was hij op drie wielen naar Wetteren gereden en aan de rotonde aan de Scheldebrug teruggekeerd om vervolgens weer op de plaats van het ongeval te komen.”

Fles whiskey gedronken

De bestuurder had zich op het einde van de weg vastgereden, waarna de brandweermannen de wagen zo parkeerden dat die geen kant meer uit kon.

“We hebben hem zo lang mogelijk in de auto laten zitten en zijn sleutels afgenomen. Ik waarschuwde de mannen dat ze heel goed moesten opletten dat hij geen wapen zou trekken. Zolang hij in de wagen bleef zitten, kon hij ook geen slagen toedienen. Intussen wachtten we op de politie, die op dat moment met een inbraak in Laarne bezig was. Net voor de politie aankwam, stapte hij uit zijn auto en zodra hij de ordediensten zag, werd hij agressief. Hij had ons verteld dat hij een fles whiskey leeg had gedronken. Dat kan kloppen, want we hebben een lege fles gevonden in de auto.”

De man werd geboeid en naar het commissariaat in Wetteren gebracht. Vervolgens werd hij bestuurlijk aangehouden en overgebracht naar Aalst. De leasingwagen was naar eigen zeggen van zijn broer.