Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

Foto: ANP

Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling “nog eenmaal” verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

Het gaat hier om de middelen Tracer en Exirel. Een dergelijk middel kan schadelijk zijn voor de omgeving als dit in het oppervlaktewater terechtkomt. De fruitteeltsector heeft daarom sinds 2015 elk jaar een vrijstelling gevraagd en gekregen om de middelen toch te gebruiken.

Dit jaar leek het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit daar voor het eerst niet mee in te stemmen. Dat leidde tot grote zorgen bij de telers. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreesde zelfs dat de kersenteelt uit Nederland zou verdwijnen. De risico’s voor de omgeving waren volgens het ministerie te groot geworden omdat telers de voorschriften niet goed naleefden.

Op dat besluit komt Adema terug. Hij wijst erop dat de groep telers die zich niet houdt aan de voorschriften “serieus is afgenomen”. In 2023 hield 42 procent van de kersentelers zich niet aan de voorwaarden om de bestrijdingsmiddelen te gebruiken. “In het verleden” ging het om 92 procent, zegt de minister zonder een jaartal te noemen.