Willy (86) sterft na zoveelste hoogoplopende ruzie, buurman (60) in de cel: hartstilstand, of is er toch meer aan de hand?

De Panne -

Een 60-jarige man uit De Panne zit sinds gisteren in de cel na een fatale ruzie met zijn 86-jarige buurman zaterdag. Beiden wonen naast elkaar maar leven al lang in onmin over wederzijds lawaai. Zaterdagmiddag liep dat fataal af toen de 86-jarige Willy V. op straat neerzeeg. Na een grondig onderzoek leek het om een natuurlijk overlijden te gaan na een hartaanval. “Maar uit de autopsie bleek mogelijk iets anders”, zegt Tom Janssens van het West-Vlaamse parket. “De man werd aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder het oogmerk om te doden.” Wat gebeurde er dan wel met Willy V.?

Jelle Houwen

De feiten gebeurden zaterdagmiddag rond 14 uur in de Sint-Elisabethlaan in De Panne. De 60-jarige en de 86-jarige Willy V. zijn al jaren buren en delen een gemeenschappelijke muur. Op die manier wonen ze eigenlijk onder een en hetzelfde dak in een huis. Naar verluidt botert het al heel lang niet tussen de twee en is er sprake van kleine pesterijen. Het zou dan vooral over wederzijds lawaai gaan. Zaterdagmiddag was het weer van dat en kregen beiden opnieuw een hoogoplopende ruzie. Dat liep deze keer fataal af.

Kader in de muur

“De man van 60 en de man van 86 jaar delen een gemeenschappelijke muur en zaterdagmiddag ontstond er ruzie over lawaai”, zegt Tom Janssens van het West-Vlaamse parket.

“De ene man was een nagel in de muur aan het kloppen om een kader op te hangen en dat stoorde de ander. Buiten kwam het tot een ruzie waarbij de 86-jarige man plots op de grond neerviel en ter plaatse overleed. Alle medische hulp kwam te laat.” De politie beschouwde het overlijden omwille van de historie als verdacht en verwittigde het parket. De brandweer plaatste een tent over het slachtoffer waarna een ganse middag onderzoek volgde.

Natuurlijk overlijden

“In de onmiddellijke omgeving lag een hamer die gebruikt werd om de nagel in de muur te kloppen. Het slachtoffer had ook een bloedende hoofdwonde”, vervolgt Tom Janssens.

“Daardoor gingen uiteraard alle alarmbellen af. Het labo en de wetsdokter kwamen ter plaatse en er volgde een uitgebreid onderzoek. Al snel was duidelijk dat de hamer zeker niet gebruikt werd tijdens de ruzie. Na afloop zaterdag was de conclusie dat het een natuurlijk overlijden betrof.” De 86-jarige man zou tijdens de commotie immers een hartstilstand gekregen hebben waarna hij op de grond viel met zijn hoofd, wat de wonde verklaarde.

Willy V. woont in het huis links, met de houten borders, met zijn buurman deelt hij een gemeenschappelijke muur.© Google Maps

Autopsie

Via de onderzoeksrechter werd een autopsie aangevraagd. Daarop zijn nu nieuwe elementen naar boven gekomen. “De onderzoeksrechter heeft geoordeeld dat er eventueel toch andere aanwijzingen zijn”, vervolgt Tom Janssens. “De buurman werd daarom voorgeleid en na ondervraging aangehouden. De man werd aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder het oogmerk om te doden.”

De doodsoorzaak van de bejaarde Willy V. zou evenwel nog steeds een fatale hartstilstand zijn, maar er wordt nu onderzocht of die er kwam nadat hij van de 60-jarige man eerst een duw had gekregen. In die zin wordt zijn dood nog steeds onderzocht. Beide woningen zijn nu verzegeld en de 60-jarige man verschijnt vrijdag voor de raadkamer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER