CD&V-voorzitter Mahdi waarschuwt voor de gevolgen van een samenwerking met Vlaams Belang.

CD&V-voorzitter Mahdi ziet niets in regering met extreemrechts zoals in Nederland: "Wil geen kliklijnen tegen leerkrachten"

Vlaams Belang moet zich niet rijk rekenen na het Nederlandse regeerakkoord, waarbij ook de uiterst rechtse PVV van Geert Wilders betrokken is. Dat zegt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in De Zevende Dag. Ook zegt Mahdi dat Beweging.net zich zou moeten excuseren over Arco. 

In Nederland stapt Pieter Omtzigt met zijn partij Nieuw Sociaal Contract in een regering met onder meer de PVV, de uiterst rechtse partij van Geert Wilders. In ons land noemt Sammy Mahdi van CD&V diezelfde Omtzigt wel eens een politieke geestesgenoot. Betekent dat dan ook dat Mahdi in ons land ook een samenwerking met uiterst rechts, met Vlaams Belang dus, overweegt?

"Iedereen moet zijn eigen keuzes maken", reageert Mahdi in De Zevende Dag. "Dat zeg ik ook in België. Ik heb geen behoefte aan een cordon sanitaire. Als er partijen zijn die willen samenwerken met Vlaams Belang, moeten ze dat maar doen. Maar je moet goed nadenken over wat dat betekent." 

"Je kunt je vragen stellen over het regeerakkoord in Nederland. Maar los daarvan heb je daar ook een partij met een bepaalde kijk op de samenleving, net zoals in Vlaanderen. Moet je met een partij samenwerken die kliklijnen wil installeren tegen leerkrachten om te achterhalen wat die vertellen of die de openbare omroep wil beknotten of finaal wil afschaffen? Ik heb een lid van Vlaams Belang vorige week nog horen zeggen dat ze zelfs 'Thuis' willen afschaffen."

Bekijk: Mahdi: "Vlaams Belang heeft heel speciale meningen over Rusland, in tijden van oorlog":

Videospeler inladen...

Rusland hoopt

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken moet zich dus niet rijk rekenen na het Nederlandse regeerakkoord, vindt Mahdi. Hij wijst nogmaals naar het Vlaams Belang-wantrouwen voor leerkrachten en voor de openbare omroep of naar de "heel speciale meningen" van die partij over Rusland. "Europa is in oorlog: we zijn OekraĂŻne aan het ondersteunen. Rusland hoopt dat wij dat land loslaten. Als je dan partijen hebt die daar bedenkelijk over communiceren, moet je goed uitkijken."

En wat met Nederland? Wordt dat dan een wankele partner? "Ik denk dat je met alle lidstaten moet spreken, maar ik ben wel heel benieuwd naar hoe wankel ze zelf gaan zijn. De partijen in Nederland hebben het zelf aangegeven: er zit wel heel veel verschil op. Het eens zijn over 130 km/u op de snelweg is 1 ding. Maar ben je het dan ook eens over het buitenlands beleid, over Rusland? Dat is nog een ander paar mouwen. Ik ben benieuwd hoe dat gaat eindigen."

Steek van Bart De Wever was "eigenlijk niet grappig"

In het VTM-programma 'Het conclaaf' reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever op de vraag hoe lang het geleden was dat hij Sammy Mahdi heeft gesproken met een cynisch "niet lang genoeg". Heeft Mahdi de laatste jaren wat te veel vijanden gemaakt?

Hij haalt de schouders op. "Als alle partijen wijn aan tafel brengen, moet ik niet de enige zijn met een glas water. Ik moet het ook opnemen voor de mensen die op CD&V stemmen." 

Mahdi wijst erop dat Bart De Wever wel heel vaak uithaalt naar anderen en zegt dat die "kapot" moeten. "Je moet respectvol zijn." De cynische opmerking van De Wever vindt hij daarom "eigenlijk niet grappig". 

"Het is ook niet grappig om te horen dat De Wever zegt dat hij 4 jaar lang niet met Alexander De Croo heeft gesproken en 2 jaar lang niet met Egbert Lachaert. De laatste keer dat dat mij overkomen is, was op de speelplaats in de derde kleuterklas. Je hoeft het niet over alles eens te zijn. Maar je moet wel begrijpen dat elke partij haar eisen en vragen heeft. Dat moet je professioneel aan de tafel bespreken."

Bekijk: Mahdi reageert op De Wevers opmerking in VTM-programma 'Het conclaaf':

Videospeler inladen...

Sorry over Arco?

Mahdi krijgt in De Zevende Dag ook vragen van kijkers. Een daarvan gaat over Arco, de financiële tak van de christelijke arbeidersbeweging Beweging.net. Na de ondergang van de bank Dexia in 2011 speelden 800.000 Arco-coöperanten samen zo'n 1,5 miljard euro van hun spaargeld kwijt. Wat is het huidige standpunt van CD&V daarover?

Mahdi vindt dat CD&V mee moet zoeken naar een oplossing binnen de regering. "Daarop terugkijkend, vind ik dat je als partij geen beloftes kunt doen die je niet kunt waarmaken. Er lopen op dit moment verschillende juridische geschillen. Ik kan alleen maar hopen dat langs die weg een oplossing uit de bus komt voor de gedupeerden."

Wel vindt hij dat er excuses moeten komen. "Die sorry moet komen van een aantal organisaties die aan de partij gelinkt zijn. Je moet man en paard noemen." Beweging.net dus? "Ja."

Meest gelezen