Toomaj Salehi sprak in zijn nummers zijn steun uit voor de protestbeweging.
Foto: Facebook Toomaj Salehi

Hiphopper die zich achter vrouwenprotest in Iran schaarde, krijgt doodstraf

In Iran is de bekende rapper Toomaj Salehi ter dood veroordeeld vanwege zijn steun aan het maandenlange protest na de dood van de jonge vrouw Mahsa Amini, in september 2022. Dat zegt zijn advocaat.

Volgens zijn advocaat is Salehi ter dood veroordeeld wegens "corruptie op aarde", een van de zwaarst mogelijke beschuldigingen in Iran. "De rechtbank heeft Salehi beschuldigd van opruiing, samenzwering, propaganda tegen het systeem en oproepen tot rellen", voegt hij eraan toe.

Het Iraanse gerecht heeft de veroordeling nog niet bevestigd. Volgens zijn advocaat heeft Salehi 20 dagen om in beroep te gaan, wat ze volgens hem ook zeker zullen doen.

'Vrouw, leven, vrijheid!'

De 22-jarige Mahsa Amini stierf op 16 september 2022 in een cel nadat ze opgepakt was door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. Haar dood lokte maandenlang protest uit in meerdere Iraanse steden, onder de noemer 'Vrouw, leven, vrijheid!'.

Salehi (33) steunde dat protest in enkele berichten op sociale media. Ook in zijn nummers sprak hij zijn steun uit. In oktober 2022 werd hij opgepakt. In juli 2023 werd hij tot 6 jaar en 3 maanden cel veroordeeld.

9 executies

Salehi werd vervolgd voor aanklachten waarop de doodstraf staat, maar kon die ontlopen door een beslissing van het Hooggerechtshof. In november vorig jaar kwam hij plots vrij na het betalen van een borgsom. Maar volgens zijn advocaat is hij nu dus alsnog ter dood veroordeeld door een rechtbank in Isfahan.

Volgens informatie van ngo's zouden tot nog toe al 9 mensen geëxecuteerd zijn vanwege hun betrokkenheid bij het protest.

Bekijk hieronder een van de protestliederen van Toomaj Salehi: 

Meest gelezen