Inzet: Paul Cordy (N-VA), Antwerps districtsburgemeester © Blind Getrouw, Joris Herregods

Antwerps districtsburgemeester weigert deelnemers ‘Blind Getrouwd’ te huwen

Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA) ziet er niets in om deelnemers van het VTM-programma Blind Getrouwd te huwen. Hij werd hiervoor gecontacteerd door de programmamakers, maar liet op zijn Facebookpagina weten niet mee te willen doen aan “deze ongein”.

elien van wynsberghe

In Blind Getrouwd trouwen mensen die elkaar nooit eerder zagen. Ze worden samengebracht door experts en naar het einde van de opnames toe evalueren de deelnemers hun huwelijk. Sommige koppels blijven bij elkaar, anderen scheiden. “Ik heb inderdaad geweigerd om aan het programma deel te nemen”, laat Cordy weten. “Het huwelijk draait om het aangaan van een duurzame band met elkaar. En dat is niet het geval in dit programma. Hier gaan deelnemers een tijdelijk huwelijk met elkaar aan dat ze binnen X-aantal weken evalueren. Zo’n tijdelijk huwelijk kennen we in ons rechtssysteem niet.”

En dat is niet het enige bezwaar dat de districtsburgemeester heeft. “Het gaat om een commercieel programma. Ik veronderstel dat de deelnemers een contract afsluiten met het productiehuis. Op het moment dat het huwelijk voltrokken wordt, ben ik dus niet zeker of de kandidaten uit vrije wil hun jawoord geven. Dat kan ik alleen maar vaststellen indien ik met het koppel een voorafgaand gesprek zou kunnen hebben. Maar dat past niet binnen het programmaconcept. De deelnemers mogen elkaar pas zien op het moment dat ze bij mij in het districtshuis staan om met elkaar te huwen.”

Cordy is overigens niet de eerste burgemeester die weigert een huwelijk te voltrekken voor Blind Getrouwd. Hij volgt het voorbeeld van Olivier Maingain (DéFi), burgervader van Sint-Lambrechts-Woluwe.

“Veel geslaagde huwelijken”

VTM-woordvoerster Sara Vercauteren reageert dat er zich geen problemen voordoen voor het derde seizoen. Dat komt in het voorjaar van 2018 op antenne. “We plannen geen trouw in het district Antwerpen. Daarvoor werd geen officiële aanvraag ingediend. Wel toetsten we de mogelijkheden af bij allerlei gemeentes en steden waarvan mensen zich kandidaat stelden. Een officiële aanvraag dienen we echter pas in wanneer er definitieve matches zijn gemaakt tussen de singles. En daar zijn we op dit ogenblik nog volop mee bezig.”

Verder laat Vercauteren weten dat de vorige seizoenen telkens op een positieve manier verlopen zijn. “Er zijn uit het programma veel geslaagde huwelijken voortgekomen. Wij gaan ervan uit dat dat ook voor het derde seizoen het geval zal zijn.”