© KMA

Vlaanderen, bouw- én vastgoedsector onder één dak: “Woonverdichting is de nieuwe realiteit”

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) koos dinsdag heel bewust De Notelaar in Oostmalle om een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen over urban mining, de bouwshift en kwalitatieve stadsontwikkeling. De minister noemde De Notelaar “een toonbeeld voor heel Vlaanderen”.

Kristin Matthyssen

Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) herinnerde zich nog goed hoe de site tussen de Lierselei en de Turnhoutsebaan er vroeger uitzag. “Je had hier de school waar mijn vader nog les heeft gegeven. En café De Notelaar en de voorloper van dancing De Bierkelder. Maar ook jeugdhuis Malmejo. Via een publiek-private samenwerking zijn hier de oude gebouwen afgebroken en nieuwe gekomen, met plaats voor verenigingen, gemeenschapsvoorzieningen zoals de gemeentelijke bibliotheek, en jeugd. Iedereen kreeg zijn plek. De oude bib werd omgevormd tot het Huis van het Kind, waar de muziekvereniging ook repeteert. In de laatste fase zal het laatste overblijvende schoolgebouw nu nog omgevormd worden tot lofts.”

© KMA

De bouwpartner Groep Van Roey had Peter Gestels, bestuurder van de projectvennootschap De Notelaar, afgevaardigd. “In 2010 hebben we de overeenkomst ondertekend. Gemeenschapsvoorzieningen en privé hebben elkaar hier gevonden, en dat in het midden van het dorpscentrum, vlak bij de winkels en het openbaar vervoer, zoals het hoort. Waar ik het meest trots op ben, is dat de hele puzzel past. We zorgden voor lokalen voor de drie jeugdverenigingen Chiro, KLJ en VKSJ, met daaronder jeugdhuis Malmejo en een polyvalente zaal. De Ideale Woning zorgde voor 26 sociale en 13 bescheiden woningen in drie lagen en er zijn ook twee keer zeven units van Monnikenheide voor zelfredzaam wonen. In totaal is er 22.000 vierkante meter bebouwd in zes à zeven jaar tijd.”

Hergebruik afbraakmateriaal

Redenen genoeg voor minister Van den Heuvel om in de bibliotheek een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen tussen de Bouwunie, Beroepsvereniging van de Vastgoedsector, Vlaamse Confederatie Bouw en het Vlaams Departement Omgeving. De ondertekenaars verbinden zich tot een structurele samenwerking rond de thema’s urban mining, bouwshift en kwalitatieve stads- en dorpsontwikkeling. Urban mining betekent het hergebruik van afbraakmaterialen als grondstof in de bouw. Niet enkel voor bouwpuin, maar ook voor hoogwaardig materiaal. De bouwshift moet ervoor zorgen dat het ruimtelijk rendement versterkt en de inname van open ruimten – de minister mijdt het woord ‘betonstop’ – tegen 2040 stopt. Kwalitatieve stadsontwikkeling zorgt ervoor dat iedereen, zowel verenigingen als privépersonen, de nieuwe bouwprojecten als een meerwaarde gaan ervaren.

“Klimaat is de moeder van alle uitdagingen”, zegt minister Van den Heuvel. “Woonverdichting is de nieuwe realiteit, maar niet eenvoudig, want vaak komen er klachten over inkijk of parkeerdruk als zich zulke grote bouwprojecten aandienen. De Notelaar toont dat het kán. Alle sectoren moeten daarom nog beter samenwerken.”

© KMA

Olivier Carrette van de beroepsvereniging voor de Vlaamse Vastgoedsector vraagt om een werkgroep, die zich zal buigen over een fiscale regeling voor die verdichting, een zogenaamde belasting op de meerwaarde. “De geschatte kostprijs om slecht gelegen buitengebieden niet meer te ontwikkelen is 5 à 12 miljard euro. De grote uitdaging wordt die fiscale lasagne. De modale Vlaming moet in de toekomst nog een nieuwbouwappartement of -woning kunnen kopen.”

“We moeten Vlaanderen verbouwen en het bestaand patrimonium goed gebruiken”, benadrukt Peter Cabus, secretaris-generaal van het Departement Omgeving.

© KMA

© KMA

© KMA