© luc daelemans

Architectenkoppel knapt authentiek Hasselts burgerhuis op, maar dan anders

Ze zochten en vonden een oud burgerhuis in de rand van Hasselt. Michelle en Mathias wilden er vooral hun eigen stempel op drukken. De smalle gesloten bijbouw maakte plaats voor een open achterbouw met een hoog plafond.

Kizzy van Horne

Na hun studies gingen Michelle en Mathias op zoek naar een eigen stek. Als afgestudeerde architecten twijfelden ze tussen een nieuwbouw, appartement of een te renoveren woning. “Ik ben van Rapertingen en vond het altijd tof dat je in no-time met de fiets in Hasselt-centrum bent. Michelle komt van Bocholt, maar zat op kot in Hasselt. Ze zag het ook wel zitten om hier te blijven plakken.” Al snel ondervond het koppel dat ze voor een tikje meer een huis kon kopen in plaats van een appartement. Dus gingen ze op zoek naar een verbouwproject binnen de grote ring rond Hasselt.

“We zochten een burgerhuis met hoge plafonds. Eentje waar weinig aan geknutseld was, zodat we er volledig onze eigen stempel op konden drukken. Zijn er al verbouwingen gebeurd, dan betaal je daar voor, ook al is het je ding niet.” Ze hielden de immosites goed in de gaten en nog dezelfde dag dat hun huisje online kwam, maakten ze een afspraak. “We waren direct weg van de hoge plafonds en de originele elementen, zoals de oude vloer in de gang en de stenen sierschouwen in de living. Het huis was wel verouderd, dus er was werk aan de winkel. Maar we zagen de mogelijkheden.” Mathias runt er ondertussen met zijn broer ook het architectenbureau vkv architecten.

In eerste instantie wilden ze de smalle achterbouw waar de keuken was, behouden. Dat bleek al snel onbegonnen werk. “De bouw was in te slechte staat, door vocht in de muren. We besloten de bijbouw af te breken en er een nieuwe achterbouw over de hele breedte van de koer te zetten”, zegt Mathias. Ze installeerden er een groot raam van ruim drie meter op drie meter. Hierdoor krijgen ze enorm veel licht binnen.

Originele elementen

Als grote meevaller zaten er nog meer originele elementen in de woning dan gedacht. “De authentieke parketvloer in de living en tegelvloer in de eetkamer zaten verscholen onder twee lagen linoleum.” Ze verwijderden de gasconvectors en legden via de kleine kruipkelder centrale verwarming. Ook de badkamer brak het koppel volledig uit. Ze stripten de muren, legden nieuwe leidingen en installeerden een nieuwe badkamer met douche. Het oude bad schilderden ze zwart en kreeg een plekje in de tuin om tijdens hete dagen in af te koelen. Hier en daar doken kleine problemen op tijdens de verbouwing. Zo viel het pleisterwerk van de zolder naar beneden toen er een nieuw dak werd gelegd. Ook de badkamer moesten ze opnieuw pleisteren.

Keuzestress

Samen met de verbouwing tekenden ze ook een interieur op maat uit. Met een keuken die Mathias zelf ontwierp. De grote kastenwand doet meteen dienst als berging. “Wasmachine, droogkast, een klein wasbakje en poetsmateriaal zitten allemaal in de kast opgeborgen.” Hetzelfde schrijnwerk uit de keuken komt terug in de kastjes in de living, in de tafel en in de badkamer boven. “Als architect is het niet gemakkelijk om je eigen huis te ontwerpen. We weten en zien teveel. Het is lastig om keuzes te maken en binnen het budget te blijven.”

  • BEWONERS: Mathias Vankriekelsvenne (26, architect) en Michelle Vrolix (26, BIM-specialist)
  • WOONOPPERVLAKTE: 145 m²
  • TUINTJE: 23 m²
  • VERBOUWING: Van een burgerwoning uit de jaren 20
  • WOONSTIJL: Modern, strak en warm met authentieke elementen
  • ARCHITECT: vkv architecten
  • WAAR: Hasselt

© Luc Daelemans

© Luc Daelemans

© Luc Daelemans

© Luc Daelemans

© Luc Daelemans

© Luc Daelemans

© Luc Daelemans

© Luc Daelemans

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws