© Jan Brys

Plan voor spectaculaire verbouwing Brasschaatse kerk: “beneden eredienst, boven 6 huurwoningen”

De Kerkfabriek van de parochie van Heilige Familie in de wijk Kaart heeft concrete plannen om in de kerk een volume te creëren voor betaalbare woningen. Een betonnen plafond scheidt dan de ruimte voor de eredienst van de woningen.

Jan Brys

In september 2017 werd het kerkenplan door het gemeentebestuur goedgekeurd. Daarin staat uitgestippeld dat één kerk in de gemeente exclusief voor erediensten wordt gebruikt. In de vijf andere kerken moet er nagedacht worden over her- of nevenbestemmingen.

“Wij denken al lang na over een mogelijke nevenbestemming.” zegt Frederik Pieters, secretaris van de Kerkfabriek. “Meer bepaald gaan onze ideeën momenteel in de richting van het realiseren van bescheiden woningen. Onze kerk is neo-romaans, dat betekent dat er kleine ramen zijn die zich relatief laag bevinden. De kerk is wel 13 meter hoog. De ramen zitten allemaal in de onderste helft. Er is een beperkte oppervlakte, maar toch een groot volume. We kunnen een betonnen plafond steken zodat de kerk op horizontale wijze in twee kan worden verdeeld. Boven de betonnen plaat kunnen dan betaalbare huurwoningen komen. De architect zegt dat er zes woningen mogelijk zijn”, legt Frederik Pieters uit.

Er zijn talrijke voorbeelden van kerken met een herbestemming. De kerken die een nevenbestemming krijgen, zijn veel minder talrijk. Een voorbeeld is de kerk in Hove die verticaal is opgedeeld. Eén deel dient voor de erediensten, de andere helft wordt ingenomen door de Sterrenwacht Urania.

“Met dit plan willen we een win-win-situatie creëren. Er is in de wijk een duidelijke behoefte aan betaalbare woningen. Jongeren die hier zijn geboren, willen ook in deze wijk blijven wonen. Dat is nu zeer moeilijk. De woningen van de Kleine Landeigendom die vroeger als sociale woningen werden gebouwd, kosten nu al gauw 350.000 euro, minstens. Het schepencollege heeft het kerkenplan goedgekeurd. Wij werken nu een gedetailleerd plan uit dat medio 2019 klaar zal zijn”, voegt Frederik Pieters eraan toe.