Direct naar artikelinhoud
Voetbal

10 redenen voor de wederopstanding van Racing Genk

Malinovsky, Uronen, Pozuelo en Samatta vieren een goal tegen Gent, een vertrouwd tafereel bij Genk dit seizoen.Beeld Photo News

Een jaar geleden stond Racing Genk na tien speeldagen op de elfde plaats met elf punten. Tristesse troef in Limburg. Eén jaar later serveren de Limburgers fris voetbal en staan ze alleen op kop.

1. Reanimatie door Dr. Phil

Een wonderdokter. Hoe anders moet je het werk van Philippe Clement in zijn eerste Genkse maanden omschrijven? Clement reanimeerde een kleedkamer die op sterven na dood was. Als een volleerd peoplemanager slaagde hij erin om elk individu weer ten dienste van de ploeg te laten voetballen. Oeverloos gebrei maakte plaats voor snel en doelgericht combinatievoetbal.

2. Nieuwe algemeen directeur

CEO Patrick Janssen ging, algemeen directeur Erik Gerits kwam. Of hoe een prefix het verschil tussen beide heren perfect illustreert. "Ik ben de algemeen directeur, een directeur voor iedereen", klonk het bij zijn aanstelling. Gerits zag de fusieclub vanaf het begin groeien en voelt perfect het evenwicht tussen wat de supporters willen en wat de club nodig heeft. Sinds zijn aanstelling is de rust teruggekeerd in alle geledingen.

Coach Clement slaagde erin om elk individu voor de ploeg te laten voetballen. Dat resulteert in snel en doelgericht combinatievoetbal

3. Samatta werd 'Samagoal'

Wat een gedaanteverwisseling heeft Ally Samatta ondergaan in een dik jaar tijd. De onbeholpen spits van weleer is nu het perfecte speerpunt van de Genkse aanval. Hard werkend voor de ploeg en steeds op de goede plaats in de box. Hij zit intussen aan veertien doelpunten in zestien wedstrijden dit seizoen. Het leverde hem terecht de bijnaam 'Samagoal' op.

4. Contractverlenging Trossard

Leandro Trossard is het nieuwe uithangbord van Racing Genk, de natuurlijke opvolger van Jelle Vossen en Siebe Schrijvers. Een jongen met wie de Genkse fans zich kunnen vereenzelvigen, één van hen. Ondanks de verregaande interesse van Celta de Vigo besliste Trossard vorig seizoen om zijn contract in Genk te verlengen. "Ik wil hier vertrekken langs de grote poort", zei hij. Daar is hij in elk geval mee bezig. Dit seizoen behoort hij tot de absolute uitblinkers en werd hij terecht opgeroepen voor de Rode Duivels. Een schouderblessure houdt hem wel enkele weken aan de kant.

Ondanks de verregaande interesse van Celta de Vigo besliste Trossard zijn contract in Genk te verlengen

5. Metamorfose Dewaest

Racing Genk heeft drie evenwaardige centrale verdedigers waarmee Philippe Clement naar hartenlust roteert. Sébastien Dewaest leek de doublure te worden voor Joseph Aidoo en Jhon Lucumi. Leek, want Dewaest heeft zich dit seizoen opgewerkt van 'backbencher' tot die iemand die altijd voorop gaat in de strijd. Een personal coach, een boksring en een aangepast dieet waren de ingrediënten voor zijn metamorfose.

6. Sterkhouders bleven aan boord

Zelf omschrijft hij de voorbije transferperiode als de moeilijkste uit zijn loopbaan. Dimitri de Condé slaagde er deze zomer in om (op Omar Colley na) alle sterkhouders in Genk te houden. Alejandro Pozuelo, Ruslan Malinovskyi en Sander Berge bleven ondanks de verregaande interesse in de Luminus Arena.

7. Komst van high performance coach

Twaalf blessures telde Genk toen Clement de Luminus Arena binnenstapte. De hoge blessurelast als gevolg van de grote conditionele achterstand werd adequaat aangepakt. Met Bram Swinnen stelde Genk een 'high performance coach' aan. De ziekenboeg draait niet langer overuren.

Joakim Maehle is een echt wapen in de Genkse aanvalsmachine

8. Exit Mata, enter Maehle

Racing Genk besliste de aankoopoptie van 1,5 miljoen euro in het huurcontract van Clinton Mata niet te lichten. Een goede keuze, zo blijkt, ze hadden de upgrade al in huis. Joakim Maehle is een van de revelaties in het team van Clement. De 21-jarige Deense rechtsback combineert power met loopvermogen. Een echt wapen in de Genkse aanvalsmachine.

9. Optie Ndongala gelicht

Op een zijspoor bij Standard beland, opgevist door Genk. Dieumerci Ndongala vond er zichzelf opnieuw uit als voetballer. De minimale investering levert Genk dit seizoen al een maximaal rendement op. Ndongala zit op zijn 27ste in de vorm van zijn leven.

10. Fans weer achter de ploeg

Mijn Ploeg. Voor altijd. De Genkse fans scharen zich weer achter de slogan van de club. Na een woelige periode waarin het supportersaantal almaar bleef dalen, vinden de fans langzaam maar zeker hun weg terug naar de Luminus Arena.