© Photo News

Zo veel campagnes en toch rookt nog 1 op 5

Als ze zelf niet kunnen stoppen met roken, moet de overheid hen maar dwingen met bijvoorbeeld een rookverbod in de wagen. Dat is de boodschap van de gemiddelde Belg aan alle rokers, zo blijkt uit een nieuwe enquête van Stichting tegen Kanker. Alle campagnes ten spijt, blijft een op de vijf landgenoten roken. Bij jonge dertigers neemt het tabaksgebruik zelfs toe.

Joos Freys

Foto’s van aangetaste longen op sigarettenpakjes, ontradende boodschappen op radio en tv, confronterende brochures bij de dokter, noem maar op. Aan sensibiliseringscampagnes was er de voorbije jaren geen gebrek. Heel wat rokers, vooral 55-plussers, zijn ook effectief op andere gedachten gebracht. Maar het grote schokeffect lijkt uitgewerkt.

Veel gelegenheidsrokers

“Ten opzichte van 2015 blijft het aantal rokers stabiel”, zegt ­Suzanne Gabriels, expert tabakspreventie van de Stichting tegen Kanker. “Het baart ons ook zorgen dat de generatie die het meeste rookt amper tussen 25 en 34 jaar oud is. En dat hun aantal zelfs toeneemt, van 21% naar 25%. Er zijn veel meer gelegenheidsrokers bijgekomen. In heel wat dancings wordt toch toegestaan om binnen te roken, ondanks een rookverbod. Daarnaast staat die generatie onder grote maatschappelijke druk. Zij zien hun toekomst soms erg somber in. Door te roken, willen ze met hun stress omgaan, wat natuurlijk geen oplossing is.”

© RR

Wakker schieten

Ook het aantal tabaksgebruikers onder de wat oudere bevolking blijft nog hoog. Het gaat dan grotendeels om zwaardere rokers, die gemiddeld negentien sigaretten per dag roken. Verslaafden, die dénken dat ze er niet meer kunnen stoppen. Ongeveer zes op de tien rokers ouder dan 35 jaar willen dat wel, maar missen een dwingende hand of extra hulp.

“Daarom moet de overheid ­dringend wakker schieten”, zegt ­Gabriels. “Onze enquête toont aan dat de bevolking gewonnen is voor meer maatregelen. Toch blijft een aantal grote doorbraken uit. Zo hebben we nog steeds geen neutrale pakjes zonder logo’s. Het rookverbod in auto’s met kinderen is er ook nog steeds niet. Intussen sterven élke dag bijna 25 Belgen aan de gevolgen van tabak.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat ze “heus niet stilzit”. “We hebben een analyse laten uitvoeren van het effect van neutrale verpakkingen in Frankrijk en Groot-Brittannië”, zegt woordvoerder Tijs Ruysschaert. “De resultaten verwachten we nog eind dit jaar. Afhankelijk daarvan werken we zelf een maatregel uit die we volgend jaar voorleggen binnen de regering. Daarnaast verhoogt de minister de accijnzen op tabak in 2018 en laat ze het Riziv onderzoeken of meer rookstop­pogingen kunnen worden terugbetaald.”

En het voorstel over het rookverbod in de wagen, dat nu al anderhalf jaar op groen licht wacht? “Er is nog geen compromis bereikt in de Kamercommissie over ons voorstel”, zegt een woordvoerder van Open Vld. “Zolang dat niet gebeurt, kan het niet naar het parlement om erover te stemmen.” Gisteravond was er nog geen nieuwe datum geprikt om het voorstel opnieuw op tafel te brengen.