Direct naar artikelinhoud
Tv

We kijken graag naar het einde der tijden op tv

De Night King uit Game of ThronesBeeld rv

De populairste series en films zijn momenteel diegene waarin het stevig misgaat met de wereld - of een fictieve versie ervan. Van Mad Max over The Hunger Games en Black Mirror tot Game of Thrones: de dystopie is helemaal in.

Mediawetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht merkte op dat de populairste series en films - denk: Mad Max, The Hunger Games, Black Mirror en Game of Thrones - steeds vaker een dystopische toekomst zien waarin alles alleen maar erger wordt. 

"Dergelijke series zijn populair omdat mensen er iets van hun eigen belevingswereld in herkennen," zegt hij in de Nederlandse krant FD. "De huidige obsessie voor dystopie zegt dus iets over het politieke en economische landschap van de kijker. In hoeverre weerspiegelt die een tijdsgeest waarin het steeds moeilijker lijkt om een positief toekomstbeeld te schetsen?" 

Het valt de wetenschapper verder op dat, áls de wereld gered moet worden, dat nog steeds een rol is die aan mannen toebedeeld wordt, alle 'Wonder Women' ten spijt.

Beeld uit Charlie Brooker's Black MirrorBeeld rv