© mati

Kankerpatiënt uit Essen krijgt peperdure medicatie dan toch terugbetaald

Goed nieuws voor Marc Wouters uit Essen. De man kreeg begin maart te horen dat zijn levensnoodzakelijke medicatie niet meer zou worden terugbetaald. Dat betekende dat hij iedere maand zelf 4.000 euro zou moeten ophoesten. Hij richtte het woord tot de minister en ook zijn dochters gaven nooit op. En met succes. Gisteren kreeg Marc het verlossende nieuws dat zijn medicatie toch wordt terugbetaald.

Margo Tilborghs

Marc Wouters zat begin maart in zak en as. Hij lijdt immers aan myelofibrose, een zeldzame en ongeneeslijke kanker van het ruggenmerg. Maar met het geneesmiddel Jakavi functioneerde hij goed. Door die medicatie werd zijn milt kleiner en verdween de druk op zijn maag en longen. Zijn levenskwaliteit ging erop vooruit. Maar toen kwam het verdict van het ziekenfonds.

Marcs milt was gegroeid en kwam daardoor net niet meer in aanmerking voor de levensnoodzakelijk medicatie. De vergoeding werd stopgezet. Vanaf 1 juli moest Marc zijn medicatie zelf betalen. AZ Klina, het ziekenhuis waar Marc wordt behandeld, sprong bij om de medicatie van Marc met terugwerkende kracht te vergoeden.

LEES OOK: Marc richt zich tot minister na niet meer terugbetalen geneesmiddel: “Alstublieft, mevrouw De Block...”

Maar wat na 1 juli? Marcs dochters Els en Pascale lieten dit niet zomaar gebeuren. Ze beten zich als echte pitbulls vast in de zaak. “Dat mijn medicatie nu wordt terugbetaald, heb ik aan hun vechtlust te danken”, zegt een zichtbaar ontroerde Marc. “Ze hebben zich nooit laten afschepen en alles in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat ik mijn medicatie kon blijven nemen. Ze schreven zelfs een open brief aan minister Maggie De Block.”

Ook zelf richtte Marc in een filmpje het woord aan de minister van Volksgezondheid (Open Vld). Daarin vroeg hij haar om de medicatie toch terug te betalen. Maar dat liep niet echt van een leien dakje. De normen waren streng en onverbiddelijk.

Toch goedgekeurd

“Gisteren kregen we het nieuws dat zijn medicatie mét terugbetaling dan toch werd goedgekeurd”, zegt Marcs echtgenote. “Onze tranen werden vreugdetranen. We willen iedereen bedanken die heeft meegeholpen om dit te verwezenlijken, op welke manier ook. Maar ik ben in het bijzonder dankbaar voor mijn allerliefste kinderen. Zonder hen was dit nooit gelukt.”

Opboksen

Dochters Pascale en Els konden niet aanvaarden dat hun vader de dood in de ogen moest kijken. “Vaak denk je dat je tegen een beslissing van hogerop weinig kan doen”, zegt Pascale Wouters. “Het tegendeel is nu bewezen. Het was opboksen tegen instanties en politici die het woord communicatie niet in hun woordenboek hebben staan. Het was van het kastje naar de muur. Het was hopen, om dan de moed te verliezen en opnieuw te hopen. Maar het is gelukt. Vandaag klinken we op ieders gezondheid én op 14 oktober. Dat de uitslag van de verkiezingen een betere communicatie op gang brengt en dat er vooral niet meer bespaard wordt op de gezondheid van ons allemaal.”

© rr

In gang gezet

Ook Marc’s behandelende arts in het AZ Klina, dokter Stef Meers, zette zijn tanden in het hele dossier. “Voor mij was het ook onbegrijpelijk waarom de terugbetaling werd stopgezet. Alles op basis van één enkel resultaat. Ik heb ontzettend veel tijd gestoken in het dossier en hopen papierwerk verzet. Maar ik ben uiteraard ook blij met dit resultaat. Het heeft alleszins iets in gang gezet en daar kunnen we alleen maar blij om zijn.”

De firma Novartis zal nu de zaak verder onderzoeken, samen met onder andere dokter Meers. “We hopen dat er op die manier meer toegankelijkheid komt voor het geneesmiddel Jakavi”, klinkt het nog.