Oud-verzorger Planckendael getuigt na dood ontsnapte leeuwin: “Ik word soms nog met de daver op het lijf wakker van dat gebrul”

Ludo Van Mirlo heeft 41 jaar gewerkt als oppasser in de Zoo, voor alle mogelijke beesten, en ook voor de leeuwen. “Zowel in Antwerpen als in Planckendael. In Planckendael zijn het Aziatische leeuwen. Die zijn een stuk agressiever dan de Afrikaanse.”

Dirk Hendrikx

LEES OOK: Ontsnapte leeuwin doodgeschoten in Planckendael: minister vraagt onderzoek

Sinds 2015 is Antwerpenaar Ludo Van Mirlo met pensioen. “Ik mis het werk nog elke dag”, zegt hij. “Absoluut, daarom misschien dat ik hier thuis papegaaien heb en andere dieren, ik kan niet zonder.”

Hij volgde het nieuws op de voet. “Ik heb te doen met de collega’s die hier misschien voor verantwoordelijk zijn. Maar dat moeten ze nog uitzoeken, niet? Voor hen zou het verschrikkelijk zijn. Leg het maar eens uit. Maar een menselijke fout kan altijd gebeuren. Een chauffeur kan een splinternieuwe vrachtwagen hebben en toch een ongeval veroorzaken.”

Voor de leeuwen in Planckendael waren er in zijn tijd vier oppassers. Anoniem zei iemand gisteren dat er te veel geswitcht wordt onder het personeel en dat soms mensen met te weinig ervaring worden ingezet, maar daar wil Ludo Van Mirlo geen commentaar op geven. “Met de veiligheid ben je constant bezig als oppasser. Elke dag voor ik de leeuwen naar buiten liet, liep ik eerst heel de afsluiting af om te zien of alles in orde was. Op de deuren zat een drievoudig slotsysteem, met een sleutel, een grendel en een kliksysteem. Misschien heeft iemand de mest weggevoerd uit het buitenperk, vergeten te sluiten, waarna de leeuwen uit de binnenkooi werden gelaten? Ik weet niet of het zo kan gegaan zijn.”

LEES OOK (+): Bioloog legt uit: waarom een leeuw verdoven veel moeilijker is dan te doden

Wat hij wel weet is dat Planckendael altijd met Aziatische leeuwen heeft gewerkt. Vijftien jaar geleden hebben we daar eens een reportage over gemaakt en Ludo Van Mirlo zei toen: “Het zijn echte moordenaars, die Indische leeuwen. Dat zit in de genen en gaat er niet uit. En de jonge leeuwen die we nu hebben zijn stukken agressiever dan de vorige, die al wat uitgeblust waren. Het is zo erg dat we het hek met een meter hebben moeten verhogen. Anders zouden ze er gegarandeerd over springen.”

Hij herinnert zich dat gesprek nog. “De leeuwen zaten toen nog aan de andere kant van de dierentuin, naast de wolven. Het is echt zo dat Aziatische leeuwen feller zijn. Ik heb ook in Antwerpen gewerkt, met de Afrikaanse leeuwen daar. Het verschil was groot als je vlak voor de tralies stond. De Aziatische zijn kleiner, met minder indrukwekkende manen, maar ze zijn een stuk heviger en gevaarlijker. Bij Aziatische leeuwen jagen de mannetjes ook mee, de Afrikaanse laten dat meestal aan de leeuwinnen over.”

LEES OOK: “De leeuwin kwam tot op tien meter van bezoekers, de situatie werd te gevaarlijk”

De leeuwen die nu in Planckendael zitten, zijn geen nakomelingen van de generatie toen. “Nee, voor het kweekprogramma nu hebben ze andere dieren in huis gehaald, maar het zijn nog altijd Aziatische.”

Toch vindt de oud-oppasser het spijtig dat de leeuwin gedood moest worden. “Maar je kunt zo’n beest niet tegenhouden, hè. De verzorgers ook niet. Die hebben niks om zich te verweren. Als ze beginnen brullen en je staat er vlakbij, met de tralies ertussen natuurlijk, dan sta je daar met de daver op het lijf. Daar droom je zelfs van, nu nog altijd trouwens. Soms zit ik ’s nachts ineens recht in mijn bed dat mijn vrouw vraagt wat er aan de hand is. Dat komt van zo lang met leeuwen, slangen en andere gevaarlijke dieren gewerkt te hebben.”

Twitter over doodgeschoten leeuwin: “Schandalig! Waren de verdovingspijlen op?”