© ANB

Al 60 procent beton en asfalt vliegveld Malle afgevoerd naar werven Oosterweel en haven: “Het is nog van goede kwaliteit”

Malle, Zoersel -

De onthardingswerken op het vliegveld van Malle liggen nog tot 31 juli stil door het broedseizoen. Na het afbreken van de landingsbaan en de sloop van vijftien gebouwen werd intussen al 60% van het totale volume beton en asfalt afgevoerd.

KMa

Deze waardevolle grondstoffen worden gerecupereerd door de aannemer en gebruikt in de werven van Oosterweel en in de haven van Antwerpen.

Meer dan acht hectare waardevolle duingraslanden, heide en bos krijgen nu de kans om te herstellen, wat bijdraagt aan het behoud van Europees beschermde zeldzame habitats.

“We blijven ons inzetten om de natuur te versterken en de biodiversiteit te vergroten op het Vliegveld van Malle. Na de Blue Deal werken zal meer dan zestien hectare onthard zijn, waardoor het vliegveld een oase van biodiversiteit wordt,” zegt Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Het schiet op.© ANB

Recuperatie

De aannemer maakt gebruik van een innovatieve resonantiebreker, die beton op een efficiënte en milieuvriendelijke manier verwerkt. De geluids- en stofimpact is bij deze machine een pak lager dan bij een klassieker breekhamer.

De blauwe grindlaag en laag zuivere keien onder het asfalt (vier hectare) zijn door aannemer Stadsbader gescheiden in fracties om ze als waardevolle grondstof af te voeren naar Oosterweel en de Antwerpse haven. Het beton werd in grotere stukken afgevoerd naar Oosterweel om verder te breken en ook weer op werven in de Antwerpse haven te gebruiken.

Stadsbader, de aannemer die verantwoordelijk is voor de onthardingswerken, is tevreden over het gerecupereerd beton. “Het is nog van goede kwaliteit”, klinkt het.

Fase 2 loopt van augustus 2024 tot eind maart 2025. Daarna kan er gewerkt worden aan de inrichting van de natuur, met hopelijk ook wat wandelpaden.

© ATV

© ANB

© ANB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen