Marleen Polders en Lea Van Ginkel mogen al beroep doen op 180 handwerksters om droomdekentjes voor kindjes te maken.© Elke Lamens

Zo’n tweehonderd maaksters creëren ruim vijfhonderd droomdekentjes voor kinderen: “Vraag stijgt, maar gelukkig ook aantal vrijwilligers”

Sint-Lenaarts -

Liefst 45 handwerksters verzamelden op zondag in OC ‘t Centrum om er samen droomdekentjes te maken. Ze deden dat op uitnodiging van Marleen Polders (63) en Lea Van Ginkel (77) uit Sint-Job die zes jaar geleden Droomdekentjes Vlaanderen startten. Vorig jaar verdeelden ze 520 dekentjes, dit jaar al 200.

Elke Lamens

Droomdekentjes Vlaanderen werkt al zes jaar samen met het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen en het onthaalhuis voor kinderen De Kleine Vos in Borgerhout. Daarnaast kregen ook kinderen van de ziekenhuizen ZOL in Genk en Maaseik, het asielcentrum van Fedasil in Kapellen en van UZ Gasthuisberg in Leuven zo’n dekentje.

Onder zo’n droomdekentje kunnen kinderen heerlijk wegdromen, naar een plek waar alles mogelijk is. Elk droomdekentje wordt genaaid, gequilt, gebreid of gehaakt. “Elk exemplaar is uniek gemaakt, net zoals elk kind uniek is. De handwerksters maken vrijwillig de dekentjes, met eigen materiaal en inspiratie, en vooral met veel liefde. We zijn ervan overtuigd dat de kinderen dat ook voelen”, meent Marleen Polders.

LEES OOK: Sint-Jobse dames vieren vijf jaar Droomdekentjes Vlaanderen: “Al ruim 300 kinderen dromen weg onder deze unieke werkstukken”

Sinds een viertal jaar komt een aantal handwerksters maandelijks samen bij Naald en Draad in de Kerklei. “Daar kunnen ze droomdekentjes afgeven, maar ook informatie inwinnen en elkaar helpen. Dat is ook het mooie aan Droomdekentjes: de onderlinge band die ontstaat tussen de handwerksters zelf. Daarom stimuleren we nu graag breder met een jaarlijkse Maakstersdag”, legt Marleen uit.

Sommige handwerksters kwamen uit Torhout afgezakt naar Sint-Lenaarts voor de Maaksterdag.© Elke Lamens

Sterke groei

Op deze dag kwamen zondag 45 maaksters uit Torhout, Geel, Kasterlee, Mortsel en Sint-Job samen. Ze mochten er stof en wol kiezen. Naald en draad uit Sint-Job stond er met een kraam vol materiaal, en met een tombola konden ze ook nog eens nuttige prijzen winnen.

“Intussen mogen we beroep doen op 180 handwerksters, maar niet iedereen geraakt hier. Vorig jaar waren dat er nog 120, maar wekelijks komen er nieuwe bij, want we mogen ook nog een tachtigtal nieuwkomers verwelkomen die aan hun eerste droomdekentje werken. Ze googlen ons en vinden ons via Facebook”, weet Polders.

Droomdekentjes Vlaanderen groeit dus stevig, maar ook de vraag naar dekentjes stijgt. “We krijgen geregeld de melding dat ze bijna uitgedeeld zijn.”

www.droomdekentjesvlaanderen.be

Met een jaarlijkse Maaksterdag willen Marleen en Lea de vrijwillige handwerksters bedanken.© Elke Lamens

De kinderen in het asielcentrum van Kapellen kregen een dekentje. Ze waren in de wolken.© VOS Fedasil Kapellen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners