© kma

Tenoren uit de rand brengen hun stem uit

Ook de tenoren uit de Antwerpse rand - en dat zijn er heel wat - wachten in spanning de stem van de kiezer af. Zal N-VA zoals vijf jaar geleden weer potten breken in de rand of is de partij over haar hoogtepunt? De CD&V’ers hopen duidelijk op het Crevits-effect.

Kristin Matthyssen, Filip Spoelders, Bart Roggeman

De belangrijkste figuur in de rand is Brasschaats burgemeester, voormalig minister van Binnenlandse Zaken én kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA). Het zal van de komende uren afhangen of er een eerste ‘regering Jambon’ komt.

Schoten

Tom Van Grieken, partijvoorzitter van Vlaams Belang, Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid Schoten, is lijsttrekker voor de Kamer. Hij bracht al om 9 uur ’s morgens zijn stem uit. Hij is vol vertrouwen. De voorbije campagne vond hij ongezien bitsig en beledigend voor zijn kiezers. “Ik voer graag campagne. Maar een Bart De Wever die onze kandidaten engerds noemt en onze kiezers impotent: sorry. Daar pas ik voor. Ik sta voor een andere stijl.”

Burgemeester van Schoten Maarten De Veuster (N-VA) staat vijftiende voor het Vlaams Parlement en beseft dat dit geen evidente positie is. “Het is mijn eerste betrachting om onze partij te steunen en de 30%-grens te halen. Dat zal echt nodig zijn om een extreem links beleid tegen te houden. Ik hoop op een goede persoonlijke score om invloed te kunnen uitoefenen. Voor mijzelf was de voorbije campagne zeer raar. Door een ski-ongeval einde maart ben ik zeven weken immobiel geweest, en dat was soms frustrerend.”

Zoersel

Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) uit Zoersel staat derde op de lijst voor het Vlaams Parlement. Zij hoopt dat de kiezer voor het positief project van Hilde Crevits kiest. “Voor een sterk, warm en solidair Vlaanderen. Zelf hoop ik mijn werk in het Vlaams Parlement te kunnen verderzetten. Ik hoop ook in de volgende periode verder mee te mogen bouwen aan het welzijnsbeleid in Vlaanderen. De voorbije weken voelde je steeds meer dat het positieve verhaal van Hilde Crevits mensen aanspreekt.”

Brasschaat

Dat gevoel heeft ook Dirk de Kort (CD&V), Vlaams volksvertegenwoordiger, oud-burgemeester en huidig gemeenteraadslid in Brasschaat. Hij staat zesde, drie plaatsen onder Schryvers, en hoopt ook te kunnen verder werken aan zijn stokpaardjes: vlot en veilig verkeer, betaalbaar en kwaliteitsvol wonen en gezondheidszorg. “Ik denk dat met de werken van Oosterweel in aantocht het thema mobiliteit en ‘minder hinder’ de komende jaren zeer belangrijk zal worden. De campagne begon wat moeilijk, maar sinds CD&V Hilde Crevits naar voor schoof, vond ik dat de sfeer rond onze partij verbeterde.”

© koen fasseur

Kapellen

Burgemeester en volksvertegenwoordiger Dirk Van Mechelen (Open Vld) van Kapellen vindt dat zijn partij de voorbije legislatuur heel veel van haar programma kon waarmaken. “Maar het werk is niet af. Een begrotingsevenwicht was en is meer dan ooit de opdracht voor de volgende jaren. Ik wil hieraan graag mijn steentje bijdragen met mijn ervaring van tien jaar als Vlaams minister van Financiën en Begroting.”

Nog uit Kapellen staat Valerie Van Peel (N-VA) tweede voor de Kamer. Ze is nu ook Kamerlid en schepen van Sociale Zaken, Wonen en Werk in Kapellen. Van Peel hoopt vooral dat haar partij boven de 30% blijft. “Zelf hoop ik te bewijzen dat ik de tweede plaats op de Antwerpse lijst waard ben zodat ik verder kan wegen op het beleid. De campagne heeft uitgewezen dat wij de enige Vlaamse partij zijn met een uitgewerkte visie en een duidelijk DNA.”

Schilde

In ’s Gravenwezel (Schilde) ging om 11.30u schepen en Vlaams Parlementslid Kathleen Krekels stemmen. Ze kwam met haar echtgenoot en dochter Kato (22). Voor Kato was het de eerste keer dat ze zelf fysiek naar het stemlokaal mocht. “Vorig jaar met de gemeenteraadsverkiezingen zat ik op stage in Zuid-Afrika. Ik vind het wel spannend nu”, vertelt Kato. Kathleen Krekels staat negende op de Vlaamse lijst voor N-VA. Voor haar was het een speciale campagne. Eind vorig jaar kreeg ze te horen dat ze borstkanker heeft. “Ik heb getracht om mijn werk van de gemeente te blíjven doen, naast de campagne. Dit was niet evident waardoor de werkdagen toch voornamelijk gericht waren op de gemeente en de weekends op de campagne. Ik ben mijn gezin, familie en sympathisanten enorm dankbaar voor de steun gedurende deze intense periode. Ik hoop mijn resultaat van de vorige verkiezingen te evenaren of te verbeteren. Ik ben blij dat de campagne voorbij is. Mijn lichaam vraagt wat rust.” Krekels gaat deze namiddag naar het Vlaams Parlement in Brussel en nadien naar de speech van De Wever luisteren. Daarna gaat ze nog met haar partijgenoten en sympathisanten vieren in café Briard in Schilde. “Een vat geven voor de steun, maar hopelijk kunnen we ook echt een feest bouwen.”

© ema

Malle

In Malle zijn er grote verwachtingen van Sanne Van Looy (N-VA), huidig schepen en in 2022 de opvolgster van Harry Hendrickx (DBM) als burgemeester van Malle. Van Looy kreeg de twaalfde plaats op de Antwerpse lijst voor de Kamer. Ze hoopt op een nationaal mandaat om de noordrand in Brussel te vertegenwoordigen. “Ik sta op een strijdplaats dus alles is mogelijk. De campagne was zeer intens. Ik had dikwijls het gevoel in een examenperiode te zitten. Ik heb de voorbije weken heel veel schooldebatten gedaan, pas ook mijn eerste radio-interview.” Van Looy kwam samen met haar ouders stemmen in de school in Westmalle.

Edegem

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen scoorde N-VA erg sterk in de Antwerpse zuidrand. Met Vlaams minister Philippe Muyters, fractievoorzitter voor de Kamer Peter De Roover en Kamerlid Koen Metsu speelt de partij enkele sterke troeven uit in de regio. Philippe Muyters uit Edegem is lijstduwer voor Vlaanderen. “Het is de vijfde maal dat ik een lijst duw. Dit is een aparte plaats want het betekent dat je zelf de stemmen moet halen om verkozen te worden. De vorige malen is dit telkens gelukt en ik denk dat het nu ook zal lukken. Voor mij zullen de verkiezingen gelukt zijn wanneer we met ons beleid kunnen doorzetten. Het zou triest zijn dat ons werk wordt teruggedraaid en dat de bevolking meer belastingen moet gaan betalen”, geeft Muyters aan.

Voor de Kamer staat Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA) net als bij de vorige federale verkiezingen op een achtste plaats. “Vorige keer is het gelukt van op de achtste plaats en ik speel voetbal met rugnummer acht. Acht is dus mijn ‘lucky number’ en ik hoop dat dit opnieuw het geval is. We hebben een hele goed campagne gehad en in Antwerpen doet onze partij het al een tijdje erg goed. Natuurlijk is plaats acht een strijdplaats en is het altijd afwachten. Maar ik ga uit van een mooi persoonlijk resultaat. De vraag is of we onze elf zetels voor de provincie Antwerpen gaan behouden en hoe de extreme partijen het gaan doen. Ik verwacht echter dat de mensen met gezond verstand gaan stemmen.”

Mortsel

Peter De Roover uit Mortsel is lijstduwer voor de Kamer bij N-VA. “Ik heb deze plaats zelf voorgesteld, omdat ik vind dat een volksvertegenwoordiger moet gekozen worden door het volk. Dan is deze plaats de meest democratische. De afgelopen weken heb ik veel mensen gesproken in de straten van onder andere Mortsel, Edegem, Aartselaar, Hove, Wilrijk en Berchem en dat gaf me een goed gevoel. We kregen veel positieve reacties, ook van verschillende oud-leerlingen van mij en dat doet me zeker een plezier. Ik ben trouwens dikwijls aangesproken geweest over mijn inspanning tijdens de ‘Marrakech’-maand.”

Voor de Kamerlijst van Groen werd Ingrid Pira uit Mortsel aangeduid als lijstduwer. “Iedere dag zijn we van deur tot deur op pad gegaan in Mortsel en omstreken. De reacties van de mensen gaf ons een goed gevoel. Ik zou graag verkozen worden en ik ga hier ook van uit. Wanneer Groen deel kan uitmaken van de regering, meen ik veel te kunnen bijdragen met mijn ervaring.”

Aartselaar

Sophie De Wit (N-VA), burgemeester van Aartselaar en sinds 2010 ook Kamerlid, bekleedt als vierde voor de Kamer opnieuw een verkiesbare plaats. “Ik hoop dat we kunnen vermijden dat we een beleid krijgen waarbij de Vlaming betaalt maar niet bepaalt. Als je ziet wat er aan de andere kant van de taalgrens gebeurt, met de opmars van Ecolo en de ‘ruk naar links’ met partijen die ‘samenklikken’, dan is dit verontrustend. Als de Vlaamse stem zodanig aan de kant wordt gezet, wordt de klok teruggedraaid en krijg je een beleid waarin Wallonië bepaalt en Vlaanderen betaalt. Vanuit mijn focus op justitie in de Kamer, houdt me dat evenzo bezig wat specifiek het veiligheidsbeleid betreft. We kwamen, voor 2010, uit een regeerperiode waar dat geen prioriteit was. We hebben er stevig op ingezet. Dat mag niet verloren gaan.”

En wat met de nieuwkomers?

Wat gaat de nieuwe partij voor de dieren DierAnimal doen? Ilse Bastiaensen uit Kapellen staat tweede op de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement. Ze vindt dat haar partij verbazend weinig media-aandacht kreeg. “ Aangezien onafhankelijke opiniepeilingen hebben uitgewezen dat 16% van onze bevolking wel op een dierenpartij zou stemmen, zijn onze verwachtingen erg positief. Hoe dan ook zal het een grote leerschool worden. Persoonlijk kom ik op voor het Vlaams Parlement en op dit niveau zijn de thema’s gericht op een herziening van subsidies en werkmethoden in de veehouderij, dierentransporten, vleeskeurmerk en stimuleren van plantaardig voedsel. Later ooit de ministerpost van Dierenwelzijn binnenhalen, zou onze vurigste wens zijn.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER