© evb

Er was eens... een sprookjeskasteel

Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden stelden zondag het kasteel en domein Zellaer officieel voor als toeristische locatie. Duizenden bezoekers stroomden toe. “Deze massa hadden zelfs wij niet verwacht”, luidt het bij toerismeschepen Karolien Huibers (N-VA).

erik van eycken

Het mooie weer, de ruime parkeergelegenheid en de aantrekkingskracht van het middeleeuwse kasteel lokte zondag heel wat volk naar Bonheiden. Enkele duizenden toeschouwers stroomden toe, waardoor de gegidste rondleidingen in het kasteel overvol zaten en het soms lang aanschuiven was aan een dranktoog. Zellaer heeft zijn start niet gemist. “Het was soms een overrompeling, de mystiek om een dergelijk domein en kasteel te bezoeken werpt zijn vruchten af”, zegt schepen van Toerisme Karolien Huibers (N-VA).

Onder de aanwezigen talloze mensen met mooie herinneringen aan het domein. “Mijn man en ik namen hier ooit in de herfst trouwfoto’s met prachtige kleuren”, herinnert Inge Ceulemans (46) uit Sint-Katelijne-Waver zich. Haar dochter Noa De Groof (15) volgde drie jaar geleden nog catechese in het koetshuis. “We kuierden vaak rond op het prachtige domein. Leuk dat dit nu weer kan”, zegt Noa.

Vossenstreken

De kasteelgidsen begeleidden in het kasteel elk kwartier vijftien bezoekers, goed voor een driehonderdtal kijklustigen in totaal. Ook met de app ‘Vossenstreken’ kan je het domein rondom het kasteel ontdekken. “Dit kasteelfeest eiste heel wat voorbereiding en we zorgen ervoor dat heel het domein wordt betrokken. We lanceerden hiervoor de app Vossenstreken, die een prachtig parcours uitstippelt voor mensen met kinderen in thema’s. Zo heeft ‘De Heren van Zellaer’ het kasteelverleden als invalshoek en bij ‘Verrassend Veelzijdig’ wijzen we mensen op het veelzijdige karakter van het domein”, weet Karolien Horckmans van Kempens Landschap. Ze hoopt tegen juli samen met de horeca-uitbaters een zomerbar te kunnen inrichten op het domein zodat wandelaars er kunnen verpozen.

Steven Werkers (33), Natascha Meyntjens (32) en baby Jonas wonen vlakbij en wandelen vaak langs het terrein. Nu het openbaar is, hopen ze nog vaker in het Zellaerpark te vertoeven, joggend of wandelend met de babykoets. “De bed & breakfast is trouwens ideaal wanneer vrienden in de buurt willen blijven logeren”, zegt Steven lachend.

Ook de volgende weken vinden gegidste rondleidingen in het kasteel plaats. Meer info is verkrijgbaar via de dienst Toerisme: 015.50.28.70, toerisme@bonheiden.be