Antwerpse studentenfuif ‘Boer zoekt hoer’ lokt hevige reacties uit: “Totaal smakeloos”

‘Boer zoekt hoer’. Dat is de weinig verheffende naam van de studentenfuif die twee Antwerpse studentenclubs komende dinsdag organiseren. De Universiteit Antwerpen is allerminst opgezet met de naamkeuze van de fuif. “Maar het is niet onze taak om als een soort zedenpolitie te gaan optreden”, zegt woordvoerder Peter De Meyer in Het Laatste Nieuws.

jvr, bap

KBC, die als sponsor mee op de affiche staat, was alleszins niet opgezet en vroeg de studentenclubs van de opleidingen diergeneeskunde en biologie om zijn logo te verwijderen van hun affiche. “Wij sponsoren die studentenclubs op jaarbasis”, zegt ­Ilse De Muyer. “Wij worden niet op de hoogte gesteld van elke activiteit. Vanzelfsprekend vinden wij deze naam erg ongelukkig gekozen.” Bij AB Inbev, dat Jupiler brouwt, eenzelfde signaal. Ook zij vinden de naam van de fuif “niet geweldig”.

Ook de Universiteit Antwerpen reageert verbolgen op de naamkeuze van de studentenfuif. “Wij vinden dit totaal smakeloos”, aldus woordvoerder Peter De Meyer. “Maar het is niet de taak van de universiteit om als een soort zedenpolitie te gaan optreden. Net voor de zomer laaide de discussie over (half)naakte vrouwen op affiches op. Nadien heeft de rector het onderwerp op tafel gelegd tijdens een overleg met de overkoepelende studentenverenigingen ASK- Stuwer en UNIFAC, zij delen onze mening. De clubs moeten zelf het debat over dit onderwerp aan gaan.”

“Niet seksistisch bedoeld”

De organiserende studentenclub Diefka is zich van geen kwaad bewust. “Deze TD wordt al jaren georganiseerd door onze clubs, en de titel bestaat al even lang”, deelt praeses Blanka Podzimek mee. “Deze titel is puur ludiek bedoeld en heeft absoluut niet de intentie om wie dan ook te beledigen. Dit is niet seksistisch bedoeld, zowel vrouwen als mannen komen elk jaar vrijwillig verkleed als ‘boeren’ of als ‘hoeren’, dat is niet verplicht.”

Recent is onder meer door de wegens seksueel misbruik in opspraak gekomen Hollywoodproducer Harvey Weinstein de #MeToo-campagne viraal gegaan, waarbij vrouwen getuigen over seksuele intimidatie. Podzimek verklaart dat het evenement volledig losstaat van de campagne. “Wij willen benadrukken dat zowel het Diefka- als het Fabiant-praesidium voor meer dan de helft uit vrouwelijke leden bestaan. Wat betreft de timing van de TD valt deze elk jaar rond deze tijd. Het evenement staat al lange tijd gepland.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER