Direct naar artikelinhoud
NieuwsWitwasschandaal

ING nu ook in Italië onder vuur vanwege witwassen

Nadat ING vorig jaar in Nederland de grootste schikking ooit had getroffen met justitie vanwege falende controle op witwassen ligt de bank nu ook in Italië onder vuur vanwege hetzelfde probleem. De bank heeft van de Italiaanse centrale bank een waarschuwing gekregen en mag voorlopig geen nieuwe klanten aannemen in het land.

ING nu ook in Italië onder vuur vanwege witwassen
Beeld ANP

Dat heeft ING afgelopen weekend zelf bekendgemaakt. De berisping van de Italiaanse toezichthouder volgde na onderzoek bij de bank tussen oktober vorig jaar en januari. Daaruit bleek dat het bedrijf tekortschiet bij het tegengaan van witwassen. Dat is opmerkelijk omdat de geconstateerde problemen in Italië stammen van na de schikking in Nederland. Toen beloofde het bedrijf snel beterschap en werden er allerlei maatregelen aangekondigd om de boel op orde te brengen.

Desondanks is het nu de tweede keer na deze megaschikking dat ING-vestigingen in het buitenland in verband worden gebracht met witwassen. Twee weken geleden lekte er administratie uit van twee Litouwse banken waaruit bleek dat miljarden aan dubieus Russisch geld werd rondgepompt en via rekeningen van Europese banken, waaronder ING en ABN Amro, mogelijk werd witgewassen.

‘Betere controle’

Een woordvoerder van ING wees er toen nog expliciet op dat het ging om betalingen via het kantoor in Moskou tussen 2006 en 2013 en dat de bank na het witwasschandaal vorig jaar meer geld en mankracht heeft uitgetrokken voor betere controle. Pijnlijk is daarom dat de tekortkomingen in Italië van eind vorig jaar stammen. ING zegt ook nu weer dat de ING-tak in Italië ‘maatregelen’ neemt en hard zal werken om de ‘geconstateerde tekortkomingen en problemen te verhelpen’. In Italië werken rond de negenhonderd personen bij ING. De tak maakte vorig jaar een omzet van 231 miljoen euro.

Uit de schikking vorig jaar met justitie bleek dat ING veel te weinig deed om dubieuze klanten en verdachte geldstromen te controleren. Daardoor konden criminelen jarenlang via ING-rekeningen ongestoord betalingen verrichten en geld witwassen. Commerciële doelstellingen prevaleerden boven de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, constateerde justitie toen. En de top van het bedrijf zette niet voldoende personeel in om witwassen tegen te gaan en klanten te controleren.

De zaak leidde desondanks niet tot vervolging van individuele ING-bankiers, omdat volgens justitie het falen niet te herleiden was tot individuen. Uiteindelijk stapte financieel directeur Koos Timmermans op vanwege de affaire, andere bestuurders bleven aan, al zag topman Ralph Hamers wel af van zijn bonus.

Aangifte

Door deze nieuwe affaires bij ING-afdelingen in andere landen blijft de witwasaffaire het bedrijf achtervolgen. En ook in Nederland is de kwestie nog niet afgesloten. Zo heeft een Amsterdamse financier vorige week nog aangifte gedaan tegen de top ING, vanwege witwassen. Volgens zijn advocaat Robert Hein Broekhuijsen, voormalig officier van justitie, is op basis van onjuiste criteria besloten geen individuen van ING te vervolgen vanwege de witwasaffaire.

De financier Sam van Doorn deed eind 2015 aangifte bij ING en had in 2006 tot en met 2009 al regelmatig gewaarschuwd bij de bank dat zijn ex-compagnon met wie hij ruzie had gekregen hun trustbedrijf gebruikt had om miljoenen wit te wassen, waarbij de betalingen liepen via ING. Deze voormalige zakenpartner werd eind vorig jaar ook daadwerkelijk veroordeeld tot 3 jaar cel, onder meer vanwege witwassen en valsheid in geschrift.

Maar ING werd niet vervolgd in deze zaak, net als dat individuele bankiers bij de megaschikking buiten schot bleven. Volgens het Openbaar Ministerie was vervolging niet mogelijk omdat de bankiers niet bewust hadden meegewerkt aan het faciliteren van witwassen. Onterecht, zegt advocaat Broekhuijsen. Volgens hem heeft het OM in strijd met het geldende recht een onjuiste maatstaf gehanteerd en kan de ING-top wel degelijk verantwoordelijk worden gehouden voor ‘schuldwitwassen’ en hebben ze leiding gegeven aan het niet naleven van de wettelijke verplichtingen om witwassen tegen te gaan. De meest recente affaire in Italië laat volgens de advocaat opnieuw zien dat het faciliteren van witwassen bij ING ‘wijdverbreid’ is en dat ondanks allerlei beloftes van de top het witwassen bij ING gewoon doorgaat.

Reactie ING

ING wil niet reageren op individuele juridische procedures. Een woordvoerder zegt wel dat Van Doorn een langlopend geschil heeft met zijn voormalige zakenpartner en dat hij de schade daarvan probeert te verhalen op ING. ‘Tot nu toe heeft hij de juridische procedures daarover verloren.’