Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Sp.a gaat voorstellen via de ‘singletoets’ beter afstemmen op alleenstaanden

Alleenstaanden worden fiscaal benadeeld, ook als ze kinderen hebben.Beeld thinkstock

De sp.a is de eerste partij die haar eigen plannen onderwerpt aan een singletoets. Elk voorstel moet voortaan rekening houden met de behoeften van alleenstaanden. Enkele sp.a-kopstukken promoten het plan op de datingapp Tinder.

Tegen 2060 zal de helft van alle huishoudens uit één persoon bestaan, en het aantal singles blijft toenemen. Toch worden alleenstaanden nog steeds benadeeld door ons belastingsysteem – denk maar aan allerlei forfaitaire belastingen, zoals de provinciebelasting of de afvaltaks. In de recente koopkrachtbarometer van Test-Aankoop gaven zes op de tien alleenwonenden tussen 25 en 36 aan dat het vorig jaar ‘zeer moeilijk’ tot ‘onmogelijk’ was om te sparen.

‘We hebben het hele verkiezingsprogramma doorgelicht. Het resultaat is dat we een aantal partijvoorstellen hebben gewijzigd’
Thijs Verbeurgt, voorzitter sp.a Mechelen

De sp.a wil het beleid beter afstemmen op singles. Daarom gaat de partij elk eigen plan voortaan onderwerpen aan een zogenaamde singletoets. Als het plan te nadelig voor alleenstaanden, of alleenstaande ouders, blijkt, dan moet het worden aangepast. Eerder legden de socialisten een gelijksoortige singletoets op tafel voor de beslissingen van de Vlaamse regering.

Op Tinder

Met het Singleplan begint sp.a bij zichzelf. “We hebben het hele verkiezingsprogramma doorgelicht”, zegt Thijs Verbeurgt, Mechels sp.a-voorzitter en lid van een groepje dat hoofdzakelijk uit singles bestaat en gesteund wordt door de partijtop. “Het resultaat is dat we een aantal partijvoorstellen hebben gewijzigd, en nieuwe voorstellen hebben toegevoegd. Ze moeten het leven van singles betaalbaarder maken.”

Zo gaat de partij meer aandacht besteden aan de beschikbaarheid van sociale woningen voor kleine gezinnen. Ook wil ze samenwonen aantrekkelijker maken. Wie als niet-koppel samenwoont om de kosten te delen, mag daar geen fiscale nadelen van ondervinden. Bij de verlaging van de elektriciteitsfactuur pleit sp.a voor een basisvrijstelling die voor singles even hoog is als voor andere gezinnen.

Kopstukken zoals John Crombez en Yasmine Kherbache hebben intussen een Tinder-profiel aangemaakt om hun Singleplan te promoten. Bij een match leggen ze uit dat het om een politieke campagne gaat. “Misschien komt het wel tot een date om onze plannen uit te leggen", klinkt het.