Abdeslam dagelijks met helikopter vanuit Frankrijk naar proces? “Staat nog niets van op papier”

© Nieuwsblad

Er staat nog niets “op papier” in verband met de organisatie van de overdracht van Salah Abdeslam aan België in het licht van het proces waarin hij terechtstaat voor een schietpartij. Dit heeft het Franse Bestuur voor het Gevangeniswezen (DAP) maandag aan het Franse persbureau AFP gezegd.

Salah Abdeslam staat tussen 18 en 22 december terecht in Brussel voor de schietpartij op 15 maart 2016 in Vorst. Toen nam hij vanuit een als schuilplaats dienende woning enkele agenten, die voor een controle aan de deur stonden, onder vuur. Abdeslam werd herkend en kon ontkomen, maar het leidde wel tot zijn arrestatie drie dagen later in Molenbeek.

LEES OOK. Salah Abdeslam zal in België terechtstaan voor schietpartij in Vorst

Voor zijn betrokkenheid bij de dodelijk aanslagen in Parijs verblijft de terreurverdachte momenteel in de gevangenis in het Franse Fleury-Mérogis. Hij wacht er zijn proces af, maar gaf er ook al te kennen dat hij in ons land aanwezig wil zijn op het proces rond de schietpartij in Vorst.

Maandagochtend schreef de krant La Dernière Heure dat Abdeslam mogelijk dagelijks met een helikopter vanuit Frankrijk naar Brussel zou worden gebracht.

Maar daarover staat nog niets op papier, laat het Franse Bestuur voor het Gevangeniswezen nu weten. “Op dit ogenblik staat nog niets op papier. De gesprekken met onze Belgische collega’s zijn bezig”, luidde het. Een andere Franse gerechtelijke bron zei dat de condities van de overbrenging “nog niet zijn beslist” en “voorwerp van overleg” zullen zijn. Nog een andere bron dichtbij het dossier beklemtoonde dat Frankrijk de precieze data van het proces in België wil weten.

De “tijdelijke overdracht” van Salah Abdeslam dient een aanvang te nemen met het uitvaardigen door Brussel van een Europees aanhoudingsmandaat, dat het Belgisch federaal parket dan aan het parket-generaal van Parijs moet doorspelen, zo verluidde uit gerechtelijke bron. De veiligheid van de overbrenging zal zonder twijfel centraal staan in de gesprekken.

© BELGAIMAGE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen