Gemeente streept schuld van jongeren weg bij ‘goed gedrag’: ‘Soms kan wandelen al goed zijn’

Nieuws
Hoe is het groeiend aantal jongeren met schulden terug te dringen? Schuldhulpverleners zoeken manieren om juist hen te helpen. In Amersfoort lost de gemeente een deel van hun schuld af wanneer ze bijvoorbeeld hun opleiding weer oppakken.
Eduard Sloot Eduard Sloot
donderdag 9 mei 2024 om 16:24 aangepast 18:57
Een op de vier jongeren heeft tegenwoordig schulden, blijkt uit onderzoek in opdracht van deurwaardersorganisatie Flanderijn. 'Jongeren in onze maatschappij worden continu verleid om geld uit te geven.'
Een op de vier jongeren heeft tegenwoordig schulden, blijkt uit onderzoek in opdracht van deurwaardersorganisatie Flanderijn. 'Jongeren in onze maatschappij worden continu verleid om geld uit te geven.' beeld anp / Kim van Dam

Amersfoort

Nee, het verbaast schuldhulpverlener Resa van den Bunt uit Amersfoort niet dat steeds meer jongeren schulden hebben. Zij ziet hen in de schulden belanden, onder meer omdat zij niet altijd hebben geleerd goed met geld om te gaan. ‘Jongeren hebben vaak een laag inkomen en geen buffer. Dan stapelen problemen zich snel op.’

Soms hebben ze ‘pech’ en hebben ze niemand om op terug te vallen. ‘Laatst meldde zich een jonge vrouw met een moslimachtergrond die buiten het huwelijk zwanger was geraakt en door haar familie op straat was gezet. Zij had geen inkomen en was zo in de problemen gekomen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De surfpool bij de Markthal in Rotterdam.

Surfen in een Rotterdamse gracht met heftige golven. Dat kan bijna, al moest de kerk overtuigd worden

Vanaf deze zomer kan er gesurft worden in een gracht, in hartje Rotterdam. Al kwam Rif010 niet zonder slag of stoot tot stand. Zo moest de kerk overtuigd worden.

'Meneer Frits', directeur van Philips, voor het Centraal Station van Eindhoven.

Eindhoven trekt enorm veel kennismigranten, er zijn 60.000 nieuwe huizen nodig én twintig basisscholen

Eindhoven wacht een enorme groeispurt: er moeten in korte tijd tienduizenden huizen komen, voor tienduizenden kennismigranten. Lukt dat? En hoe gaat het samenleven, met 181 nationaliteiten?

Prinses Laurentien besloot zich in te zetten voor een door de gedupeerden zelf ontwikkelde methode, waarbij het verhaal van de ouders centraal staat.

Ministerie eist aanpassing van methode-Laurentien voor toeslagenouders voor krijgen groen licht

De methode van prinses Laurentien om de aanvullende schade van toeslagenouders te compenseren, mag van het ministerie alleen doorgaan als haar stichting bereid is de door het kabinet gewenste aanpassingen door te voeren.

Op dit weiland ten oosten van Houten, eigendom van de gemeente, is een gemengd-wooncomplex gepland: voor statushouders, kansrijke asielzoekers, starters en 'spoedzoekers'

Starters op zoek naar een huis in Houten: hoe het asieldebat hun woningnood overstemt

Duizenden jongeren en ‘spoedzoekers’ hopen dat er in Houten snel tijdelijke huisvesting voor hen wordt gebouwd. Maar in het luidruchtige debat over asielopvang klinkt hun woningnood nauwelijks door.

Minister Harbers wil de kwaliteit van het rijonderwijs verhogen. Momenteel slaagt 52 procent in één keer voor het praktijkexamen.

Slechts 50 procent slaagt voor rijexamen, daarom komen er meer regels: 'Al meer dan 50 lessen gehad'

De kwaliteit van rijlessen moet omhoog, vindt minister Mark Harbers. De Zeeuwse rijschoolhouder Jos de Jong heeft een hard hoofd in sommige plannen. ‘Verplicht in het donker rijden is toch niet haalbaar in de zomer?’

Een knuffel hangt aan de voordeur in de straat waar het 10-jarige meisje woont dat ernstig gewond in een ziekenhuis is opgenomen. De pleegouders van het meisje, een 37-jarige man en een 37-jarige vrouw, zijn deze week aangehouden op verdenking van poging tot doodslag en zware mishandeling van hun pleegdochter.

Van poging tot doodslag verdachte pleegouders uit Vlaardingen blijven zeker twee weken vastzitten

De 37-jarige pleegvader en -moeder uit Vlaardingen blijven nog zeker twee weken vastzitten. Dit besloot de rechtbank Rotterdam woensdag. Zij worden onder een poging tot doodslag van hun 10-jarige pleegdochter.