Olympische Spelen

Olympische vlam met veel spektakel onthaald in Frankrijk

De olympische vlam is donderdag aangekomen in de Franse havenstad Marseille. Het was een feest op zijn Frans, met veel vuurwerk, de Marseillaise en president Macron, alles gehuld in een rood-wit-blauw jasje. Bekijk het onthaal van de vlam hierboven.

Alexander Lippeveld

De olympische vlam werd gebracht met een indrukwekkende driemaster die twaalf dagen geleden in Griekenland vertrokken is. Het schip is 128 jaar oud en vervoerde vroeger suiker vanuit de Franse kolonies. Er waren naar schatting 150.000 mensen aanwezig.

Er waren ook 7.000 agenten die instonden voor de veiligheid. In een context van geopolitieke spanningen is Frankrijk in de hoogste staat van paraatheid. “De veiligheid staat op het spel”, zei president Macron. “We zullen paraat staan tot de laatste seconde.”

De vlam zal elf weken lang door Frankrijk én de overzeese gebieden in de Indische, Stille en Atlantische oceaan trekken. Zo’n 10.000 mensen zullen de olympische toorts dragen. Op 26 juli gaan de Olympische Spelen van start in Parijs. Er zal geen traditionele openingsceremonie gehouden worden, wel een parade over de Seine die eindigt aan de Eiffeltoren.