Ronde van Italië

Alaphilippe strandt op tweede plaats in graveletappe

Pelayo Sanchez was Julian Alaphilippe te snel af.© epa-efe

Pelayo Sanchez is in de Giro de onverwachte winnaar geworden van de gravelrit in Toscane. De 24-jarige Spanjaard van Movistar klopte in de sprint een zwaar ontgoochelde Julian Alaphilippe en de Australische kampioen Luke Plapp. Tadej Pogacar blijft leider.

belga

De zesde etappe in de Giro, 180 kilometer van Viareggio naar Rapolano Terme, was door de gravelstroken en de vele hellingen een mini Strade Bianche, maar de gevreesde hectiek bleef grotendeels uit. In het peloton maakte Ineos Grenadiers een sterke indruk, met veel kopwerk in dienst van Geraint Thomas, maar verschuivingen in het klassement kwamen er niet. Alle tenoren eindigden samen in een groep op 29 seconden van ritwinnaar Sanchez.

Vooral de strijd om de dagzege was erg bits. Pas na bijna honderd kilometer slaagden zeven renners erin afstand te creëren met het peloton. In een tweede schifting reden Sanchez, Alaphilippe en Plapp daaruit weg. Ondanks de lastige finale gingen zij samen naar de sprint, waarin Sanchez zich duidelijk de snelste toonde. Hij boekte zo zijn derde profzege, de tweede dit seizoen en de eerste in de WorldTour. Eind januari won hij de Trofeo Pollenca en vorig jaar een rit in de Ronde van Asturië.

De Fransman Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), die in juni vorig jaar zijn laatste zege boekte, moest tevreden zijn met de tweede plaats. Teammanager Patrick Lefevere had na afloop bemoedigende woorden voor de tweevoudige wereldkampioen. “Het is spijtig voor hem en voor de ploeg dat Julian niet won”, reageerde Lefevere. “Dat zou een erg sterke boost voor het moreel geweest zijn. Maar hij werkt hard, hij staat scherp, hij houdt van Italië en van de parcoursen hier, en de Giro duurt nog meer dan twee weken: er komen nog andere kansen aan. Dat hoop ik toch voor hem. Want dat is wat Julian nodig heeft: een zege.”

De renners moesten drie gravelstroken verwerken.© afp

De Sloveen Tadej Pogacar (UAE Emirates) behield de roze leiderstrui. In de stand heeft hij nog altijd 46 seconden voorsprong op Thomas en 47 op de Colombiaan Daniel Felipe Martinez. Eerste Belg Cian Uijtdebroeks blijft ondanks tweemaal een oponthoud in de gravelrit vierde en dat nog altijd op 0:55. Zo behoudt Uijtdebroeks ook de witte trui als leider in het jongerenklassement.

Vrijdag staat de eerste individuele tijdrit in de 107de Giro d’Italia op het programma. Tussen Foligno en Perugia rijden de renners 40,6 kilometer tegen de klok. De aankomst ligt op een klim van vierde categorie (6,5 km, 4,0 %).