Pro-Palestijnse demonstranten beginnen aan mars door Malmö

Nieuws
Duizenden pro-Palestijnse demonstranten zijn begonnen aan een protestmars in de Zweedse stad Malmö, waar in de avond de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. Ze protesteren tegen de deelname van Israël om de oorlog in de Gazastrook.
anp
donderdag 9 mei 2024 om 17:08 aangepast 20:07
Afbeelding
beeld anp

De menigte zwaait met Palestijnse vlaggen en roept leuzen als "boycot Israël". De politie schat dat er tussen de 10.000 en 12.000 demonstranten naar het centrum van Malmö zijn gekomen, minder dan verwacht. Er zijn extra veel agenten ingezet uit angst voor onrust, maar tot nu toe lijkt het rustig. Enkele activisten weken af van de route en kwamen daardoor in de buurt van de plek waar juist een pro-Israëlische demonstratie bezig is. De politie kon hen relatief eenvoudig tegenhouden, meldt de krant Aftonbladet.

Ook de bekende Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg heeft zich bij de demonstranten aangesloten. Ze draagt een traditionele Palestijnse sjaal en steunt de oproep om Israël te weren van het songfestival om de oorlog, waarin meer dan 34.000 Palestijnen zijn omgekomen. "Jonge mensen nemen de leiding en laten de wereld zien hoe we hiermee om moeten gaan", aldus Thunberg.

Bij de pro-Israëlische demonstratie zijn volgens Zweedse media aanzienlijk minder mensen aanwezig, zoals ook werd verwacht. Ze dragen Israëlische en Zweedse vlaggen en scanderen leuzen over de gijzelaars en de ongeveer 1200 mensen die op 7 oktober zijn omgekomen door de aanval van Hamas. De krant Expressen schrijft dat ook de linkse bekende activist Kajsa Ekman zich onder de demonstranten begaf, maar niet om Israël te steunen. Ze schreeuwde "genocide" en kreeg ruzie met pro-Israëlische demonstranten. De politie haalde haar weg van de bijeenkomst.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Netanyahu uitgenodigd om Amerikaans Congres toe te spreken

De leiders van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uitgenodigd om het Congres toe te spreken. Dit maakte de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson vrijdag bekend.

Afbeelding

Moeder van voormalige first lady Michelle Obama overleden

Marian Robinson, de moeder van Michelle Obama, is vrijdag in Chicago op 86-jarige leeftijd overleden. Dit melden NBC News en The Washington Post. Michelle Obama werd in 2008 first lady van de Verenigde Staten toen Barack Obama de presidentsverkiezingen won.

Afbeelding

PVV wil in nieuwe Europese fractie met Le Pen en Meloni

De PVV wil zich in het Europees Parlement aansluiten bij de nieuw te vormen Europese fractie van radicaal rechtse partijen. Marine Le Pen, de voorvrouw van het Franse Rassemblement National (voorheen Front National) wil zo'n nieuwe fractie oprichten.

Afbeelding

Trump-aanhangers ondersteboven van veroordeling ex-president

In de Verenigde Staten zijn talrijke omgekeerde Amerikaanse vlaggen verschenen bij huizen en op sociale media als ondersteuning van Donald Trump.

Afbeelding

Kredietbeoordelaar S&P verlaagt Franse kredietwaardigheid

Kredietbeoordelaar S&P Global verlaagt de kredietwaardigheid van Frankrijk, mede omdat het begrotingstekort van de Franse overheid de komende jaren hoger uitvalt dan verwacht. S&P verlaagt daarom de rating van AA naar AA-.

Afbeelding

Computerbedrijf Dell hard omlaag op Wall Street na cijfers

De fabrikant van computers en servers Dell Technologies was vrijdag een opvallende verliezer op de aandelenbeurzen in New York na bekendmaking van kwartaalcijfers. Daarbij kwam Dell onder meer met een tegenvallende winstverwachting voor het lopende kwartaal.