VOORBESCHOUWING GIRO 2024. Rit 12 (Martinsicuro-Fano) Gebruikt Tadej Pogacar steil klimmetje als springplank naar vierde zege?

Is Tadej Pogacar z’n honger in de tweede week even groot als in de eerste? Dan zou het weleens kunnen dat de Sloveen z’n vierde ritzege in deze Giro binnenhaalt, want het parcours van deze twaalfde rit ligt hem – uiteraard. Al zijn de vroege vluchters zeker niet kansloos.

Maxime Caeyman

Kort:

Start: 12.25 uur

Aankomst: rond 17.13 uur

Afstand: 193 km

Het parcours:

Na de start in Martinsicuro rijden de renners langs de prachtige Adriatsiche Zee waar de weg de eerste vijftig kilometer biljartvlak is. Na die vlakke eerste vijftig kilometer wordt het een pak zwaarder, want dan trekt het peloton landinwaarts en wordt het parcours een pak zwaarder – in totaal staan er 2.100 hoogtemeters op het menu. De opeenvolging van heuveltjes zal te zwaar zijn voor de sprinters en zeker omdat er in de diepe finale nog een steil klimmetje ligt. De top van de Monte Giove ligt op 9,3 kilometer van de aankomst en is amper 2,6 kilometer lang en met daarin enkele vlakke en zelfs licht dalende stukken, maar heeft wel een piek van 20 procent.

Na een afdaling van net geen drie kilometer moeten er nog 6,5 vlakke kilometers overbrugd worden tot aan de aankomst in het vissersdorpje Fano. De slotkilometers zijn behoorlijk technisch met in de laatste vijf kilometer meer dan tien haakse bochten. Dat speelt uiteraard in het voordeel van een eventuele vluchter.

Onze sterren:

Het is een moeilijk te voorspellen rit omdat er meerdere scenario’s mogelijk zijn. Een vroege vlucht kan een vrijgeleide krijgen van het peloton en dan zijn er heel wat namen die op papier kans maken op de ritzege, juist omdat het parcours stevig maar niet overdreven zwaar is. Je hoeft in een kopgroep zelfs niet de sterkste renner of beste klimmer te zijn om te winnen, want het slotklimmetje is zo kort dat wie er met een voorsprong aan begint zegerijp is. Denk maar eens terug aan de eerste rit van deze Giro waar Maximilian Schachmann door te anticiperen meet boven was met Tadej Pogacar en Jhonatan Narvaez.

Narvaez is sterk genoeg om het ook vanuit het peloton te klaren, mochten de vluchters geen vrijgeleide krijgen. In de eerste rit – dat een beetje vergelijkbaar was qua parcours – was hij de enige die in staat was om Pogacar te volgen op de slotklim en hij klopte de Sloveen daarna ook in de sprint. Een zeer straffe stoot. Wie weet wil Pogacar revanche en laat hij z’n ploeg de vluchters terughalen om op de slotklim weg te springen. En als de Sloveen ergens zijn zinnen heeft opgezet, is hij de topfavoriet. Zo simpel is het.

*** Tadej Pogacar

** Jhonatan Narvaez, Maximilian Schachmann

*Mauri Vansevenant, Daniel Felipe Martinez, Magnus Sheffield

Narvaez wist in de eerste rit van deze Giro Pogacar te kloppen.© AFP

Dit zijn de sleutelmomenten:

De eerste vijftig kilometer zijn vlak en lopen langs de Adriatische Zee, maar veel tijd om te genieten van het uitzicht zullen de renners waarschijnlijk niet krijgen. Dankzij het karakter van de rit en de mogelijke winstkansen voor aanvallers zullen er ongetwijfeld heel wat renners een plaatsje willen in de vlucht van de dag. Hoe groter en sterker de groep is die in de beginfase wegrijdt, hoe kleiner de kans dat het peloton voor de zege kan strijden.

Het sleutelmoment is ongetwijfeld de Monte Giove (de slotklim), maar zeker als de vlucht van de dag voor de ritzege mag gaan, kan het eigenlijk overal gebeuren. Onderweg mogelijkheden genoeg om te anticiperen voor die steile slotklim. Wie met een voorsprong aan de afdaling kan beginnen, heeft een goeie kans op de ritzege.

Dit moet u nog weten:

* Ook in 2012 kwam de Giro aan in Fano. Toen werd het een massasprint en die werd gewonnen door Mark Cavendish.

* De renners krijgen normaal gezien een mooi lenteweertje onderweg. Een dikke twintig graden en geen regen: ideaal om te fietsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen