© Raymond Lemmens

Schrikdraad tegen everzwijnen stopt aan gemeentegrens: “Waanzin”

De schrikdraad die deze week rond het Limburgse natuurgebied Galgenberg werd geïnstalleerd om everzwijnen uit de woonwijken te houden, stopt aan de grens tussen Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder. En omdat evers zich weinig tot niets aantrekken van gemeentegrenzen, werden de inwoners van de Kolderstraat in Lillo (Houthalen) gisteren toch weer geconfronteerd met omgewoelde voortuinen. “Dit is toch waanzin”, zucht bewoonster Nele Claes.

Zahra BOUFKER/Chris NELIS

De everzwijnen zitten ondertussen in zowat elk bos in West-Limburg, en dus ook in natuurgebied Galgenberg. Daarom werd er eerder deze week een schrikdraad rond het bos gespannen, om de wilde zwijnen op z’n minst uit de tuinen van de omwonende buren te houden. Maar blijkt nu? “De schrikdraad stopt op de grens van Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren, op zo’n 100 meter van hier”, zucht de Houthalense Nele Claes. “Dat wilt zeggen dat er recht tegenover onze huizen een opening komt waar de everzwijnen zich verzamelen. Dat is toch waanzin.” Claes’ tuin werd gisterochtend helemaal omgewoeld, en ze was niet de enige in de Houthalense Kolderstraat. Zowat iedereen daar heeft de wilde varkens al gezien. “Vorige week hebben wij er hier zeven gezien, en toen mijn man Yusuf Cosar vanmorgen (woensdagmorgen, nvdr.) naar zijn werk vertrok, schrok hij zich een bult”, zegt Cevher Sahan. “Mijn kinderen en ik hebben veel schrik om naar buiten te komen. Mijn man heeft deze week zelf schrikdraad gehangen aan de voorkant van onze tuin, maar blijkbaar heeft ook dat niet veel geholpen.”

Nataline Oblach (81), een ander buurtbewoonster, heeft de everzwijnen gisteren zelfs met een borstel moeten wegjagen. “Rond vijf uur ’s morgens ging ik naar het toilet toen ik de everzwijnen hoorde knorren. Ik ben vanop mijn balkon beginnen schreeuwen en klapte in mijn handen, maar de zwijnen gaven geen krimp. Dan heb ik ze maar met de borstel over de straat weggejaagd. Ik kan niet meer slapen door die beesten.”

De batterij was plat

De twee burgemeesters in kwestie – Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus) in Houthalen-Helchteren en Mario Borremans (Goed) in Heusden-Zolder – zitten al langer met hun handen in het haar door de everzwijnenoverlast. “Ik roep het Agentschap Natuur en Bos (ANB) op om te zorgen voor een degelijke omheining rond de Galgenberg”, zegt Yzermans. “Dat is een gebied van Limburgs Landschap dat door ANB beheerd wordt. De dieren kunnen onder de draad door en er staat niet eens spanning op.” Daar wordt aan gewerkt, weet Borremans. “De batterij van de schrikdraad was plat”, geeft hij toe. “Maar die wordt dus vervangen. Er wordt ook onderzocht of we de stroom rechtstreeks kunnen aanvoeren.”

“Ik heb inmiddels van ANB begrepen dat ze een expert gaan sturen die het gebied gaat controleren”, weet Yzermans nog. “Jagers houden meestal ’s nachts toezicht, maar er is nu ook afgesproken dat ze ook ’s ochtends zullen controleren. Neen, het is niet de bedoeling dat ze daar de dieren gaan neerschieten, maar wel dat ze het onveiligheidsgevoel helpen verminderen.”

Schade

Yzermans heeft gisteren ook een besluit getekend voor de opheffing van het jachtdecreet in en rond het gebied van De Kraanberg. De opheffing geldt voor de percelen van de gemeente en het OCMW. Het praktisch gedeelte wordt overgelaten aan de jachtgroepen van de wildbeheerseenheid van de Zwarte Beek. De Houthalense burgemeester stort zich ook op de juridische mogelijkheden voor mensen die schade opliepen door everzwijnen. “Want die staan veelal machteloos”, zegt Yzermans. “Er zijn wel mogelijkheden via het Mina-fonds en het e-loket van ANB om vergoed te worden. Maar die regels zijn technisch te strikt. We hebben een raadsman aangesteld die naar Nederlands model nagaat of die regels niet aangepast kunnen worden. En de bevoegde minister roep ik op om gemeenten de schade te laten registreren, zodat mensen die er onder te lijden hebben veel sneller geholpen kunnen worden.”