Algerije sluit week lang het internet af om examenfraude tegen te gaan

© ss

Hoe ver kan je gaan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens hun examens niet valsspelen? Ver, zo blijkt in Algerije. Daar ging het hele land woensdag offline voor de start van de examens. Het was de eerste in een serie ‘internet blackouts’ in het land.

lbo

Gedurende twee uur werden alle mobiele en vaste internetverbindingen geblokkeerd, en dat in samenspraak tussen de overheid en de telecomoperatoren. Al geeft Ali Kahlane, hoofd van telecomoperatorenvereniging AOTA toe dat de operatoren door de overheid verplicht waren aan die eisen te voldoen. Die ‘blackout’ was gericht op het “garanderen van de goede werking van de examen voor de middelbare schooldiploma’s”.

Daarnaast werden ook alle toestellen met internettoegang, zoals tablets en smartphones, gebannen uit de meer dan 2.000 examencentra, onder andere via metaaldetectoren die aan de ingang van die centra werden opgesteld. Dat is niet alleen het geval voor studenten, maar ook voor medewerkers van de scholen.

Verder werden ook bewakingscamera’s geïnstalleerd, net als stoorzenders voor mobiele telefoons, op de locaties waar de examenpapieren werden gedrukt; dat om te verhinderen dat vragen zouden gelekt worden.

De vooraf geplande blackouts zullen nog tot maandag plaatsvinden, om het ‘valsspelen’ of lekken van examenvragen of -antwoorden tijdens de examen bij de meer dan 700.000 studenten tegen te gaan.

Grote fraude in 2016

De overheid neemt die maatregelen nadat het examenseizoen van 2016 ontsierd werd door wijdverspreid spieken en valsspelen. Zo werden honderden examenvragen voor of aan het begin van de examen op sociale media gepubliceerd en verspreid. Vorig jaar werd daarom al door de overheid gevraagd om de toegang tot sociale media te blokkeren tijdens de examens, maar omdat het toen om een vrijblijvende maatregel ging, heeft dat toen niet geholpen.

Minister van Onderwijs Nouria Benghabrit zei in de Algerijnse media dat de regering zich niet comfortabel voelt met deze “extreme maatregelen”, maar ook dat ze zich niet passief mogen opstellen tegenover mogelijke lekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen