Te koop en gewild: twee kandidaten willen Anderlecht bemachtigen

© BELGA

Voetbalclub Anderlecht praat met twee kandidaat-kopers: de rijke Rus Alisher Usmanov en de Belgische tandem Paul Gheysens-Wouter Vandenhaute. Beide partijen zouden bereid zijn zo’n 75 miljoen euro te betalen. Dat bericht Het Laatste Nieuws zaterdag.

nbo, svg

Zowel van Usmanov als van Gheysens en Vandenhaute mogen voorzitter Roger Vanden Stock en het huidige management nog enkele jaren aan het roer van paars-wit blijven. De familie Vanden Stock zou bij een verkoop minstens een kwart van de aandelen houden: een blokkeringsminderheid, waarmee ze haar veto kan stellen bij belangrijke beslissingen.

Geen van beide kandidaat-kopers is onbesproken. Zo wordt de Russische Usmanov, die aandeelhouder is bij Arsenal, ervan verdacht een stroman te hebben met aandelen in de Engelse club Everton. Dat zou problemen opleveren aangezien het is niet toegelaten eigenaar te zijn van twee clubs in één competitie.

Bij de tandem Gheysens-Vandenhaute zit de moeilijkste schakel bij de eerstgenoemde. Indien Gheysens zich bij Anderlecht inkoopt, zal hij afstand moeten nemen van zijn Antwerp-aandelen. Hij kan die wel overlaten aan iemand anders. Zo beslite Duchatelet om zijn aandelen aan zijn echtgenote over te dragen toen hij Standard kocht. Gheysens zou hetzelfde kunnen doen met zijn zoon, die al voor Antwerp werkt.

Waarom Anderlecht te koop staat en huidige aandeelhouders de grote winnaars zijn

Huidig Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock © BELGA

Het nieuws dat voetbalclub Anderlecht in de etalage staat en met twee kandidaat-kopers praat, komt niet uit de lucht gevallen. Huidig voorzitter Roger Vanden Stock gaf eerder al aanwijzingen dat hij de club niet langer binnen de familie kon houden.

Met de verkoop van voetbalclub Anderlecht komt er abrupt een einde aan meer dan een halve eeuw leiderschap van de familie Vanden Stock. In 1971 al kreeg de vader van Roger Vanden Stock, de huidige voorzitter, de club in handen.

Tegen 2020 wil Roger Vanden Stock stilaan van zijn pensioen gaan genieten. Hiervoor vroeg hij reeds toestemming bij de aandeelhouders begin dit jaar, die instemden met zijn vraag. De opvolging ligt dit keer niet binnen de familie. De huidige voorzitter gaf in eerdere interviews al aan dat er ‘weinig tot geen interesse was’ bij zijn kinderen om de fakkel over te nemen.

De rijke Rus en de Belgische tandem

Vermits er buitenshuis moet worden gezocht, werd de procedure voor Vanden Stocks opvolging al dit voorjaar in gang gezet. Hij vroeg aan voetbalmakelaar Christophe Henrotay om op zoek te gaan naar potentiële kopers. Die kwam snel op de proppen met de steenrijke Russiche zakenman Usmanov. Zijn geschat vermogen, dat hij vergaarde in de mijnbouw, industrie en telefonie, wordt geschat op 20 miljard euro. De vraagprijs van Anderlecht, tussen 75 en 100 miljoen euro, zou geen probleem vormen.

Met het Belgische duo dat uit Paul Gheysens (de sterke man van Ghelamco en voetbalclub Antwerp) en Wouter Vandenhaute (de baas van Woestijnvis) bestaat, heeft Anderlecht dan weer al concrete onderhandelingen gevoerd. Beide partijen zaten al enkele keren samen. Verwacht wordt dat Gheysens voor het leeuwendeel van het kapitaal wil zorgen en dat Vandenhaute op termijn de club wil leiden.

De grootste winnaars: huidige aandeelhouders

Een eventuele verkoop zal vooral de huidige aandeelhouders geen windeieren leggen. Toen Anderlecht in 2010 omgevormd werd tot een NV, brachten de 13 aandeelhouders 10 miljoen euro kapitaal samen.

Als de vraagprijs van de club binnengehaald wordt, zien de huidige aandeelhouders amper 7 jaar later hun inzet vertienvoudigd. Roger Vanden Stock en zijn neef Philippe Collin hebben 62 procent van de aandelen, Michel Verschueren 10 procent.