Direct naar artikelinhoud
verkiezingen

Staes nog niet zeker van plaats op Europese Groen-lijst

Bart Staes, europarlementslid voor Groen.Beeld belga

Staat Bart Staes op plaats twee van de Europese Groen-lijst? Dat is nog niet zeker, want niet iedereen pikt het dat hij aan zijn vierde termijn zou beginnen. Ook oud-voorzitter Wouter Van Besien wordt naar voren geschoven als Europees boegbeeld.

In 2014 beloofde Staes tijdens een ledencongres plechtig dat hij aan zijn laatste termijn in het Europees parlement zou beginnen. Niet langer dan twee keer na elkaar in het parlement, is de regel bij Groen. Hij zou toen aan zijn derde termijn beginnen.

Staes zal straks in mei op de tweede plaats staan op de lijst, na Petra De Sutter, zo kondigde hij zelf aan in de Gazet van Antwerpen. Maar dan moet hij morgen opnieuw een uitzondering vragen aan de leden.

Te veel van het goede

Gaan die ook hun goedkeuring geven? Niet iedereen in de partij is overtuigd. Is vier termijnen achter elkaar niet te veel van het goede? Bovendien geven bronnen aan dat Staes in de loop van de legislatuur het parlement zou verlaten, allicht voor eerste opvolger Sara Matthieu. Het geloof in haar is niet overal even groot. Bovendien druisen dat soort afspraken in tegen het DNA van Groen, klinkt het. Is dat de kiezer niet bedotten?

Het scenario wordt alvast niet van tafel geveegd. “Als de partij me in de loop van de legislatuur zou vragen plaats te maken, dan zal ik dat ook doen”, zegt Staes. “Maar op dit ogenblik zijn er geen afspraken gemaakt.”

De Sutter schuift Matthieu, nu fractieleider in de Gentse gemeenteraad, nadrukkelijk naar voren. “Ze heeft het geschikte profiel. Ze was actief binnen de Europese groene partij en leidt de werkgroep bij Groen die zich bezighoudt met de EU. Bart zou voor de continuïteit kunnen zorgen en zijn opvolger klaarstomen.”

‘Bart zou voor de continuïteit kunnen zorgen en zijn opvolger klaarstomen’
Petra De SutterKandidaat om de Europese lijst van Groen te trekken

Van Besien

Maar is het verstandig om Staes aan de kant te schuiven? Hij bouwde een solide reputatie in het Europees parlement en haalt ook heel wat stemmen binnen. Groen heeft momenteel één zetel, maar de partij hoopt dat aantal te verdubbelen. 

Een bron binnen de partij tipt daarom Wouter Van Besien als vervanger. De oud-voorzitter toonde in 2014 ook veel interesse in de Europese lijsttrekkersplaats, maar zag daar uiteindelijk vanaf. 

Die zet zou alvast het luxeprobleem in de provincie Antwerpen oplossen. Met Van Besien, Kristof Calvo en Meyrem Almaci zijn er drie zwaargewichten die in aanmerking komen voor twee lijsttrekkersplaatsen. Het is onduidelijk of Van Besien zelf voluit voor zijn Europese kandidatuur zou gaan. Hij was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Morgen moet alles duidelijk worden op het ledencongres, net voor de nieuwjaarsreceptie van de partij. Voor een uitzondering heeft Staes een tweederde meerderheid nodig. Vorige keer overtuigde hij meer dan 93 procent van de leden. “Het zijn de leden die het laatste woord hebben”, benadrukt De Sutter. “En er zijn nog andere kandidaten, het kan nog alle kanten op.”

Als Van Besien naar Europa trekt zou dat alvast het luxeprobleem in de provincie Antwerpen oplossen