© diro

Op zoek naar de nieuwe Tessa Wullaert of Davina Philtjens: waarom Tongers bedrijf voetballende meisjes uitnodigt

Tongeren -

Onlangs organiseerde het Tongerse bedrijf SKF opnieuw een Talent Day voor voetballende meisjes van 14 tot 15 jaar. Dit als voorbereiding op de Gothia Cup die in juli in het Zweedse Gotenburg plaatsvindt.

Dirk Roefflaer

De SKF groep, al meer dan tien jaar hoofdsponsor van de Gothia Cup in Gotenburg, organiseerde deze Talent Day voor het derde jaar op rij op de terreinen van Klein Veld aan de Luikersteenweg. “Deze vierde editie is een succes met een verdubbeling van het aantal inschrijvingen ten opzichte van vorig jaar. De meisjes komen uit heel België, dertig procent uit Limburg. Sommigen doen al voor de derde keer mee. We willen een meisjes- en vrouwvriendelijke voetbalomgeving creëren en zo drempels wegnemen. Meisjesvoetbal verdient meer aandacht en moet toegankelijk zijn voor elk meisje in België”, volgens Kim Boschmans, projectmanager bij SKF.

Red Flame Davina Philtjens uit Kortessem is voor het derde jaar op rij het gezicht van het project. Ze kon er helaas niet bij zijn maar via een filmpje wenste ze de meisjes heel veel plezier. De Gothia Cup is ‘s werelds grootste jeugdvoetbaltoernooi. Er nemen in juli 1.878 teams uit 69 landen deel. Tijdens de talentendag konden de meisjes onder het toeziend oog van scouts hun kwaliteiten tonen. Er werd niet enkel gekeken naar hun technische vaardigheden, maar ook naar hun mentaliteit en samenwerking op het veld. De komende maanden volgen er drie trainingssessies (Rotselaar, Merchtem en op 26 juni in Tongeren).

Strafschoppen

Tess Kelders (14) uit Dilsen-Stokkem mocht vorig jaar al mee naar Zweden: “We hebben toen de poule gewonnen. In de zestiende finale zijn we uitgeschakeld met strafschoppen door een Zweedse ploeg. Het was een heel fijne ervaring. Je houdt er vriendschappen en herinneringen aan over. Het eten was niet zo lekker, enkel de slaatjes en de ronde broodjes”, vertelt Tess die intussen bij de Genk Ladies speelt.

© diro

Marie-Louise Gomez (14) is afkomstig uit Gambia, maar woont al twee jaar in Kortessem waar ze ook al twee jaar voetbalt. “Ik speel al vier jaar voetbal maar ik hou ook van atletiek. Sporten is heel leuk. Je komt in contact met andere kinderen en je leert veel tactiek. Kylian Mbappé en Romelu Lukaku zijn mijn voorbeelden.” Volgens papa Arno Plessers barst Marie-Louise van het talent: “Ze is tweevoetig. Volgend seizoen gaat ze in Diepenbeek voetballen.”

Marie-Louise Gomez.© diro

Emme Vanbraband (14) uit Kinrooi zit op de Sporthumaniora in Genk, afdeling voetbal: “Ik voetbal al sinds mijn negende. Eerst als spits bij de jongens, maar sinds twee jaar sta ik in de goal bij de Genk Ladies en dat vind ik fijn.” Emme kijkt op naar de keeper van Argentinië, maar ook naar Kevin De Bruyne.

Emme Vanbraband.© diro

Iluka Vandenreijn (13) is afkomstig uit Wellen. Ze voetbalt al vijf jaar en speelt bij de Genk Ladies. Ze wil graag profvoetballer worden: “Het is een leuke teamsport. Ik kijk op naar Davina Philtjens en ik hoop dat ik geselecteerd wordt voor de Gothia Cup.

Iluka Vandenreijn.© diro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer