Voor de 51ste keer werd er in Mariekerke massaal paling in ’t groen gegeten.© Wout Van Den Eede

“6.350 kilogram paling en 250 kilogram gehakt”: Dit was het 51ste Palingfestival

Mariekerke -

Voor de 51ste keer werd er in Mariekerke (Bornem) massaal paling in ’t groen gegeten. Tijdens Pinksteren verenigt het Palingfestival 600 medewerkers rond twintig caritatieve instellingen. In de straten rond de gekende tent op het Kouterplein viel er zoals altijd heel wat cultuur te ontdekken.

Wout Van Den Eede

De omvang van het Palingfestival valt het best in cijfers te omschrijven. “We serveerden dit jaar 6,35 ton paling, ongeveer 250 kilo aan gehaktballen en 1.800 broden”, zegt voorzitter van de vzw achter het Palingfestival Danny Luyckx. De opbrengst van dit culinaire feest gaat zoals altijd naar een twintigtal caritatieve instellingen.

Het recept voor de paling in ’t groen op z’n Mariekerks is al vijftig jaar ongewijzigd.© Wout Van Den Eede

“Om volledig transparant te zijn over wat er met de opbrengst gebeurt, moet elke caritatieve instelling aangeven wat ze met het geld zal doen”, legt Danny uit. “Aan de hand van facturen kunnen wij dan zien of het geld goed terechtkomt.” Meer dan 600 vrijwilligers zijn nodig om alles in goede banen te leiden. “Daarvoor rekenen we voornamelijk op onze instellingen en verenigingen. Wie 26 of meer vrijwilligers aanbrengt, ontvangt 5.000 euro of meer, afhankelijk van de winst. Vanaf dertien vrijwilligers gaat het om 2.500 euro.”

Het afwasteam aan het werk tijdens het Palingfestival.© Wout Van Den Eede

Vorig jaar werd ‘ballekes met kriekskes’ aan het menu toegevoegd. Maar de paling in ’t groen op z’n Mariekerks is al vijftig jaar ongewijzigd. “Het is eigenlijk een heel simpel recept, dat is misschien wel waarom het zo lekker smaakt. En het is gemaakt met veel liefde.”

Het vergt heel wat inzet om alles praktisch en logistiek zo goed mogelijk te regelen. “In september beginnen we wekelijks te vergaderen”, verklaart Danny. “De bestellingen voor het eten en drinken worden in januari en februari geplaatst. Vanaf dan is het zoeken naar vrijwilligers. Dat wordt toch iets moeilijker jaar na jaar. Vorig jaar hebben zelfs twee caritatieve instellingen moeten afzeggen door een gebrek aan vrijwilligers.”

De tent op het Kouterplein in Mariekerke.© Wout Van Den Eede

“We krijgen soms wel eens te horen dat er te weinig te doen valt tijdens het Palingfestival”, aldus Danny. “Het is inderdaad zo dat tijdens corona een deel activiteiten heeft stilgelegen, maar intussen zijn er weer heel wat culturele activiteiten te beleven rond het Kouterplein.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners