De kapelletjestocht vertrekt aan de Sint-Pieterskerk op de Markt in Berlaar.© RR

Kapelletjestocht in Berlaar op 25 en 26 mei: “Ook verdwenen kapelletjes komen in beeld”

Berlaar -

Berlaar staat bekend om zijn unieke kapelletjes, elk met een eigen verhaal. Op 25 en 26 mei kunnen fietsers en wandelaars deze bijzondere plekken ontdekken tijdens de Kapelletjeswandeling, die georganiseerd wordt door Vonk Berlaar.

Hélène Baccaert

Van kleine gevelbeeldjes tot veldkapellen: elk kapelletje vertelt een eigen verhaal en herinnert aan de rijke tradities van weleer. De Kapelletjeswandeling is niet alleen een eerbetoon aan de bewaarde kapelletjes, maar brengt ook verdwenen kapellen opnieuw in beeld. “Door middel van foto’s op hun vroegere locaties, krijgen deze verdwenen monumenten tijdelijk weer een plekje in het straatbeeld van Berlaar”, zegt initiatiefnemer Jan Van Asch.

Voor de gelegenheid zijn er drie wandelroutes uitgestippeld: een korte route van 3 kilometer en twee langere van 5,5 kilometer. “Voor de sportievelingen onder ons is er ook een fietstocht van 27 kilometer langs alle kapelletjes. De routes starten bij de Sint-Pieterskerk in Berlaar-Centrum, waar deelnemers tussen 14 en 17 uur een gratis brochure kunnen ophalen. Deze brochure bevat uitgebreide informatie en foto’s van de 34 kapelletjes die tijdens de tocht te zien zijn.”

Jan Van Asch en zijn team hopen op veel reacties van deelnemers, verhalen over de Berlaarse kapelletjes en oude foto’s van verdwenen kapellen of processies waarin Mariabeelden werden meegedragen. “Deze verhalen en beelden kunnen bijdragen aan een volledige inventarisatie van de Berlaarse kapellen en mogelijk leiden tot een permanente kapelletjesroute.”

Tijdens de wandelingen kunnen bezoekers ook de Mariatentoonstelling in de Sint-Pieterskerk vrij bezoeken. Deze tentoonstelling is elke woensdag van 9.30 tot 11.30 uur en elke zondag van 14 tot 16 uur te bezichtigen, tot en met 2 juni.

Verhalen van Jezus

De Kapelletjeswandeling is een initiatief van VONK, een nieuw project dat zich richt op het bijeenbrengen van mensen om op een eenvoudige, authentieke manier samen te komen en te vieren. “Geïnspireerd door de verhalen van Jezus, wil VONK jong en oud betrekken bij hun activiteiten en hen iets waardevols meegeven voor hun dagelijks leven.”

“We nodigen iedereen uit om deel te nemen om zo een stukje Berlaarse geschiedenis en traditie te herontdekken. Deelname is gratis, al is een vrijwillige bijdrage welkom. Kom mee wandelen, genieten van de kapelletjes en draag bij aan het bewaren van ons erfgoed”, sluit Van Asch af. (hb)

Voor meer info kan je terecht op Vonk Berlaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners