Russische president Poetin vervangt minister van Defensie

Het Kremlin heeft zondagavond een verrassende regeringsherschikking doorgevoerd. Sergei Shoigu wordt na twee jaar oorlog in Oekraïne uit zijn functie als Defensieminister ontheven.

blg
Bron: BELGA

De Russische president Vladimir Poetin heeft Defensieminister Sergej Sjojgoe (68) uit zijn functie gezet. Dat blijkt uit een verrassende regeringsherschikking waarover de Russische persbureaus zondagavond berichten. Hij was al sinds 2012 minister van Defensie en is een oude bondgenoot van Poetin. Sjojgoe zal Nikolai Patroesjev vervangen als secretaris van de Veiligheidsraad, dat kondigde het Kremlin zondag aan. De Veiligheidsraad moet geleid worden door een burger die “openstaat voor innovatie en geavanceerde ideeën”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Sjojgoe krijgt ook een plek in de Militair-Industriële Commissie van de Russische Federatie. Patroesjev zal een andere functie krijgen, maar het is nog niet duidelijk welke dat precies zal zijn.

Poetin heeft Andrej Belousov (65), een voormalige vicepremier die gespecialiseerd is in economie, voorgedragen voor de functie van minister van Defensie. Het parlement moet de nieuwe aanstellingen nog goedkeuren, maar er is vrijwel geen oppositie.

De herschikking komt er vijf dagen nadat Poetin voor de vijfde keer de eed aflegde als president van Rusland. Poetin heeft ook aangegeven dat hij Sergej Lavrov wil aanhouden als minister van Buitenlandse Zaken en Valeri Gerasimov als het hoofd van het leger.

Reacties

In een reactie op het nieuws heeft de Britse minister van Defensie Grant Shapps gezegd dat Sjojgoe toezag “op meer dan 355.000 slachtoffers (doden en gewonden, red.) onder zijn eigen soldaten en massaal burgerleed met de illegale campagne in Oekraïne”. “Rusland heeft een minister van Defensie nodig die deze rampzalige erfenis ongedaan maakt en de inval beëindigt, maar alles wat het krijgt is een nieuwe marionet van Poetin”, aldus Shapps op X.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Rusland gaat in Europa over tot hybride oorlogsvoering: “Nu is hun moment”

Beloesov was de afgelopen jaren een van de belangrijkste raadgevers van Poetin. De econoom heeft geen militaire achtergrond.

De Litouwse president Gitanas Nauseda beschouwt het ontslag van Sjojgoe als een teken aan het Russische volk dat de oorlog nog kan voortgaan. “Dit gebeurt voor de binnenlandse markt”, zei hij volgens de media vrijdagavond. “We mogen ons geen illusies maken dat Poetin bereid is tot vreedzame onderhandelingen.”

“Hij heeft het gevoel dat hij alles kan doen. De enige manier om hem te stoppen is door Oekraïne te steunen. Het belangrijkste is om dat snel te doen”, aldus de Litouwer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER