LIVE GAZA. Volg hier het nieuws over de oorlog in de Gazastrook en spanningen in het Midden-Oosten

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb

Luchtaanval op vluchtelingenkamp in Rafah: zeker 35 doden, onder wie twee "belangrijke terroristen" volgens Israël

Er zijn volgens Palestijnse artsen minstens 35 mensen om het leven gekomen na een Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Rafah, de stad in het zuiden van Gaza. De luchtaanval kwam er enkele uren nadat Hamas voor het eerst in maanden een raketaanval op Israël had gelanceerd. Beelden van ter plaatse laten zware verwoestingen zien.

Het Israëlische leger zei dat het bij de aanval een Hamas-complex had getroffen en dat de aanval werd uitgevoerd "met precisie" en op basis van "nauwkeurige inlichtingen". Nog volgens het Israëlische leger zouden twee "belangrijke terroristen" door de aanval zijn uitgeschakeld: Yassin Rabia, de stafchef van Hamas voor de Westelijke Jordaanoever, en Khaled Nagar, eveneens een hoge functionaris binnen de Palestijnse politieke en militante beweging. Beiden zouden meerdere aanvallen hebben uitgevoerd waarbij Israëlische soldaten omkwamen.

Het getroffen kamp zou volgens de Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan door het Israëlische leger aangeduid zijn als humanitaire zone. Het Israëlische leger zegt "op de hoogte" te zijn van de meldingen dat er ook meerdere burgerdoden zijn gevallen in het gebied. "Het incident wordt onderzocht", luidt het.

Amnesty vraagt Internationaal Strafhof onderzoek te openen naar oorlogsmisdaden


Amnesty International heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag opgeroepen om een onderzoek te openen naar oorlogsmisdaden die plaatsvonden bij drie Israëlische luchtaanvallen in april. Daarbij kwamen 44 Palestijnse burgers om het leven, onder wie 32 kinderen.

De aanvallen vonden plaats op 16 april op het Maghazi-vluchtelingenkamp, in het centrum van de Gazastrook, en op 19 en 20 april op Rafah, in het zuiden. "Deze vernietigende aanvallen hebben families uitgeroeid en kostten het leven aan 32 kinderen", zo zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty in een persverklaring. Het onderzoek van de ngo zou "essentieel bewijs hebben opgeleverd dat wijst op illegale aanvallen door het Israëlische leger". In de drie gevallen vond de organisatie "geen bewijs van aanwezige militaire doelen in of rond de locaties die door het Israëlische leger als doelwit werden gekozen", klinkt het.

Israëlische leger onderzoekt meldingen van burgerslachtoffers, maar zegt dat het Hamas-kopstukken doodde in "precieze luchtaanval" op Rafah


Het Israëlische leger heeft bevestigd dat het een luchtaanvallen heeft uitgevoerd op Rafah, en zegt berichten over het "schaden van burgers" te onderzoeken. Het leger spreekt echter van een "precieze luchtaanval" waarbij twee Hamas-kopstukken gedood zijn: de "terroristen" Yassin Rabia en Khaled Nagar. Beiden zouden meerdere aanvallen hebben uitgevoerd waarbij Israëlische soldaten omkwamen.

"Een IDF-vliegtuig heeft kort geleden een Hamas-vestiging in Rafah getroffen waar belangrijke terroristen van Hamas actief waren", klonk het in een eerste verklaring. "De aanval werd uitgevoerd op legitieme doelen onder internationaal recht, door het gebruik van precieze munitie en op basis van precieze inlichtingen die aangaven dat Hamas het gebied gebruikte. De IDF is op de hoogte van rapporten die aangeven dat als gevolg van de aanval en het vuur dat uitbrak, verschillende burgers in het gebied geschaad zijn. Het incident wordt geëvalueerd."

Volgens Palestijnse hulpverleners werd een tentenkamp met gevluchte Palestijnen getroffen en kwamen daarbij minstens 35 mensen om het leven. Het kamp zou volgens de Rode Halve Maan door het Israëlische leger aangeduid zijn als humanitaire zone.

Hamas roept Palestijnen op om "op te staan en te marcheren" na aanval op tentenkamp


Na de Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook, heeft Hamas Palestijnen opgeroepen om "op te staan en te marcheren" in een reactie op het "bloedbad", waarbij volgens Palestijnse gezondheidsdiensten zeker 35 personen werden gedood.

"In het licht van het afschuwelijke zionistische bloedbad dat vanavond werd aangericht door het criminele bezettingsleger, gericht op de tenten van ontheemden, roepen we ons volk op de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem, de bezette gebieden en in het buitenland op om massaal op te staan en boos te marcheren tegen het aanhoudende zionistische bloedbad tegen ons volk", stelt de islamistische Palestijnse beweging in een verklaring.

Het kantoor van de Palestijnse president Mahmoud Abbas hekelde eerder al "het afschuwelijke bloedbad" in het Tal Al-Sultan-kamp. Volgens het kantoor heeft Israël doelbewust het vluchtelingenkamp aangevallen.

"Zeker dertig doden bij Israëlische aanval op humanitaire zone bij Rafah"

Bij de Israëlische aanval op een humanitaire zone in de buurt van de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, zijn zeker dertig doden gevallen. Ook tientallen anderen raakten gewond. Dat heeft de communicatieafdeling van Hamas bekendgemaakt. De Palestijnse civiele verdediging spreekt dan weer over vijftig doden en gewonden.

"Groot aantal slachtoffers bij Israëlische aanval op humanitaire zone bij Rafah"

Bij een Israëlische aanval op een humanitaire zone in de buurt van de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, zijn een "groot aantal" doden en gewonden gevallen. Dat heeft de Palestijnse Rode Halve Maan zondag bekendgemaakt.

"Ambulancepersoneel van de Palestijnse Rode Halve Maan vervoert een groot aantal martelaren en gewonden nadat de bezetting (Israël, red.) de tenten van ontheemden in de buurt van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, ten noordwesten van Rafah, onder vuur nam", zei de Rode Halve Maan op X. De organisatie voegde eraan toe dat "deze locatie door de Israëlische bezetting was aangeduid als humanitaire zone".

Gesprekken in Brussel over de status van Palestina en een tweestatenoplossing

De Palestijnse premier Mohammad Mustafa, de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide en andere vertegenwoordigers van Arabische, Europese en EU-landen zijn zondagavond in Brussel bijeengekomen om te bespreken hoe ze hun krachten kunnen bundelen om tot een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te komen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zondag gezegd in een persmededeling.

"Ons doel is duidelijk: een tweestatenoplossing waarbij Israëli's en Palestijnen zij aan zij leven in veiligheid en vrede. Omdat de tweestatenoplossing de enige manier is om vrede tussen Palestijnen en Israëli's te garanderen, om te voorkomen dat het conflict escaleert en om stabiliteit en co-existentie tussen de volkeren in de regio tot stand te brengen", zei minister Lahbib.
"Ik ben hier ook om samen met onze partners de kalender en de criteria te bepalen die van de erkenning van Palestina een nuttige hefboom voor vrede zullen maken", vervolgde ze. "Erkenning met rechten en vrijheden voor de Palestijnen. Erkenning met een legitieme Palestijnse Autoriteit die in staat is om voor bestuur te zorgen, met de steun en inzet van de Arabische landen en de Europese Unie."

"Humanitaire hulp en de vrijlating van de gijzelaars is urgent, maar we moeten het politieke proces voor een tweestatenoplossing nieuw leven inblazen", had de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell voor de bijeenkomst al verklaard.

Palestijnen melden burgerdoden bij luchtaanval Israël op Jabalia

Zeker dertien Palestijnse burgers zijn gedood bij een bombardement door Israëlische vliegtuigen op een huis in Jabalia, een stad in het noorden van de Gazastrook. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Ook zouden er tientallen gewonden zijn gevallen.

Getuigen vertelden Wafa dat reddings- en civiele beschermingsploegen blijven zoeken naar overlevenden en lichamen van burgers onder het puin. Het huis zou volledig verwoest zijn.

Op Instagram geplaatste beelden van de Palestijnse journalist Fadi al Wahidi tonen de nasleep van de aanval. Daarop is te zien hoe mensen het puin doorzoeken. Al Jazeera heeft de video geverifieerd.

Zeker acht raketten afgeschoten vanuit Rafah op Tel Aviv

De Palestijnse beweging Hamas zegt een grote raketaanval op Tel Aviv te hebben uitgevoerd. Voor het eerst in bijna vier maanden ging het luchtalarm in de Israëlische stad en omgeving af. Het Israëlische leger meldt dat er zeker acht raketten zijn afgeschoten vanuit Rafah in het zuiden van de Gazastrook. De projectielen zouden zijn afgevuurd op slechts honderden meters van Israëlische militairen in Rafah.

Inwoners meldden explosies te hebben gehoord, maar het is nog niet duidelijk waar de projectielen zijn neergekomen. Volgens de Jerusalem Post zijn er explosies gehoord in Tel Aviv, Petah Tikva, ten oosten van Tel Aviv, Herzliya aan de kust ten noorden van de stad en in Ramat Hasharon, ook ten noorden van Tel Aviv. Er zijn geen meldingen bekend van doden of gewonden.

Een correspondent van persbureau AFP zag dat raketten werden afgevuurd vanuit Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Israëlische media berichtten dat meerdere projectielen zijn neergehaald door de luchtverdediging. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffers. Wel raakten twee vrouwen volgens een ambulancedienst lichtgewond doordat ze ten val kwamen terwijl ze naar een schuilkelder renden, berichtte nieuwssite Times of Israel. Meerdere mensen moesten worden behandeld voor paniekaanvallen.

De gewapende tak van Hamas noemde de aanval op Telegram een reactie op Israëlische "gruweldaden tegen burgers". De Israëlische strijdkrachten deelden een foto van de lanceringen op berichtendienst X. Die zou genomen zijn bij de grensovergang bij Rafah in de Gazastrook. "Vanochtend ging humanitaire hulp naar Gaza via grensovergang Kerem Shalom. En nu worden raketten afgevuurd op Centraal-Israël", staat in het bericht. De vorige keer dat Tel Aviv vanuit de Gazastrook met raketten bestookt werd, was op 29 januari.

Hamas lanceert raketaanval op Tel Aviv: meerdere ontploffingen gehoord

Voor het eerst in bijna vier maanden was zondag opnieuw een raketalarm te horen in de grote regio rond de Israëlische stad Tel Aviv. Dat meldt het Duitse persagentschap dpa. Inwoners zouden gewag maken van meerdere ontploffingen, die ook in het stadscentrum te horen waren. Er zijn voorlopig geen berichten over gewonden of schade.

De raketten zijn afkomstig van de gewapende tak van de radicale Palestijnse groepering Hamas, al-Qassam. Dat kondigt de "grote raketaanval" aan op Telegram, na de "zionistische massamoorden op burgers".

Het Israëlische leger meldt zondag dat zeker acht raketten op het centrum van Israël afgevuurd werden vanuit Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Volgens het leger werden "sommige raketten onderschept".

Al bijna 36.000 doden in Gazastrook

Sinds het begin van het Israëlische offensief in de Gazastrook zijn daar al minstens 35.984 doden gevallen. Dat blijkt zondag uit een nieuwe balans van het ministerie van Volksgezondheid van de Gazastrook. De voorbije 24 uur werden minstens 81 doden genoteerd. Daarnaast maakt het ministerie ook melding van minstens 80.643 gewonden sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

Examens verplaatst

De bezetting van het Ufo-gebouw, als steun voor de mensen in Gaza, stelt de organisatie van de examens aan de UGent voor problemen. Een examen politicologie van professor Carl Devos moet verplaatst worden van het Ufo-gebouw naar De Brug, het studentenrestaurant. Dat laat Devos weten via X. "Gisterenavond vernamen we dat het examen politicologie morgenochtend wegens de bezetting niet kan plaatsvinden in het Ufo. Excuses voor het ongemak." Het gaat om 264 studenten van wie het examen uitgesteld wordt.

Duizenden mensen op straat in Tel Aviv tegen regering Netanyahu

Tweehonderd vrachtwagens met noodhulp op weg naar Gaza

Zowat 200 vrachtwagens met hulpgoederen zijn zondag vanuit Egypte op weg naar Gaza langs de grensovergang Kerem Shalom. Dat meldt de Egyptische staatstelevisiezender al-Qahera News. Bij het hulpkonvooi zouden ook vier vrachtwagens met brandstof zijn.

Israël nam eerder deze maand de controle over de grenspost van Rafah aan de kant van Gaza. Die grensovergang is sindsdien gesloten. De president van de Verenigde Staten, Joe Biden, en de Egyptische president, Abdel-Fattah al-Sissi, kwamen eerder deze week overeen om Kerem Shalom voorlopig te gebruiken voor de doortocht van hulpgoederen voor Gaza.

Vier Amerikaanse schepen met noodhulp voor Gaza door hevige zee losgebroken

Vier Amerikaanse schepen met noodhulp voor Gaza zijn zaterdagochtend door de hevige zee losgebroken. Dat heeft Centcom, het Amerikaanse militaire commando voor het Midden-Oosten, bekendgemaakt. Twee schepen werden vastgemaakt op het strand nabij het drijvende ponton dat werd gebouwd om noodhulp in de zwaar belegerde Gazastrook binnen te krijgen. De twee overige schepen bevinden zich aan de Israëlische kust nabij Ashkelon, klinkt het.

Samen met het Israëlische leger zouden de vier schepen opnieuw naar het ponton worden gebracht, aldus Centcom. Er vielen geen gewonden en het ponton blijft operationeel, klinkt het.

Een week geleden kwamen de eerste vrachtwagens via de tijdelijke drijvende haven van het Amerikaanse leger aan in Gaza.

Minstens tien doden bij drone-aanval op een school die als schuilplaats werd gebruikt

Volgens lokale gezondheidswerkers zijn zaterdag in Gaza minstens tien mensen om het leven gekomen, onder wie kinderen, nadat een drone-aanval de school trof waar ze schuilden.
De Al-Nazla-school in Saftawy, aan de rand van Jabaliya, werd gebruikt als tijdelijk onderkomen door mensen die het geweld ontvluchtten. Een ooggetuige, Saleh Al-Aswad uit Jabaliya, vertelde CNN dat zijn schoonzoon wordt behandeld voor verwondingen opgelopen tijdens de aanval. Hij voegde eraan toe dat een “man die brood maakte voor zijn kinderen, denkend dat dit een veilige plek was” samen met zijn dochter Afnan en zijn zoon Mohamed werd vermoord.
Op CNN-beelden is te zien hoe gezondheidswerkers in de Sheikh Radwan-kliniek de in witte lakens gewikkelde lichamen verzorgen.
Israël heeft nog geen melding gemaakt van de aanval.

Activisten vragen meer tijd voor gesprek met Gentse rector

De pro-Palestijnse actievoerende studenten aan de UGent willen zondag nog niet in gesprek met rector Rik Van de Walle. Dat laten ze weten in een mededeling.
Van de Walle liet zaterdagmiddag op X weten dat hij bereid is om morgen/zondag rond 12 uur in gesprek te gaan met de studenten die het UFO-gebouw van de Gentse universiteit bezetten. Hij gaf de bezetters tot 20 uur zaterdagavond de tijd om daarop te reageren. 
Maar de studenten gaan niet op de uitnodiging in, zeggen ze in een persbericht. Ze hebben "meer tijd nodig" omdat ze "de voorwaarden van het gesprek willen bepalen", en stellen dat ze "moeten bekomen van de disproportionele aanpak en de bedreiging tot uitzetting van gisteren", toen de politie een tiental activisten uit het rectoraat verwijderde. 
De actievoerders spreken ook van "misleidende communicatie van de rector", omdat er vandaag/zaterdag een bemiddelaar zou zijn voorgesteld en die niet op de hoogte zou zijn geweest van de vraag van Van de Walle. "De rector heeft via de pers gezegd dat we nog niet hebben gereageerd, terwijl wij ervan uitgingen dat wij op dat eigenste moment al in dialoog waren via de bemiddelaar. Waarbij we de ruimte of tijd niet hebben gekregen om daarop te reageren."
De studenten wijzen de dialoog niet resoluut af, maar "het valt niet binnen onze capaciteiten om het morgen al te doen", klinkt het. "In de toekomst willen we zeker in dialoog gaan met de rector en de bemiddelaar."
De actievoerende studenten verblijven al sinds 6 mei in  het UFO-gebouw. Ze eisen dat de UGent alle academische banden met Israël verbreekt. De universiteit zette al drie samenwerkingen stop onder druk van de activisten, maar tot een algemene academische boycot kwam het niet.
 

Rector UGent wil in dialoog gaan met pro-Palestijnse activisten

De rector van de UGent Rik Van de Walle is bereid om zondag in dialoog te gaan met de pro-Palestijnse activisten aan de universiteit. Dat laat hij weten in een bericht op X. "Ik vond en vind het belangrijk om de kansen op interne dialoog maximaal open te houden", schrijft Van de Walle.
De bezetters verblijven al sinds 6 mei in het UFO-gebouw in Gent en vragen dat de UGent alle academische banden met Israël verbreekt. De UGent onderhoudt een 20-tal samenwerkingen met Israëlische universiteiten en kennisinstellingen. Eerder werden drie samenwerkingen onder druk van de activisten stopgezet. Maar een algemene academische boycot kwam er niet. 
Vrijdag kwam de Gentse politie naar het rectoraat na een oproep van de universiteit. Daarop nam de politie het initiatief om een tiental activisten die het gebouw hadden betreden, op te pakken. Ze wilden zich niet identificeren of hadden zich gewelddadig gedragen. 
"We vinden het disproportioneel gebruik van intimidatie en geweld van de universiteit, security en politie totaal onaanvaardbaar", reageerde de woordvoerster van de actiegroep nadien. "Wij willen vreedzaam protesteren en de universiteit toont haar ware gelaat. Dat de universiteit de speciale eenheden van de politie afstuurt op haar eigen studenten is onaanvaardbaar. Eén van onze studenten die binnen in het rectoraat was, is gewond geraakt en we zijn van plan om een klacht in te dienen voor slagen en verwondingen. Dat de rector ons nu op basis van leugens wil uitzetten terwijl hij zelf niet in het land is, is volledig in lijn met zijn wereldvreemde beleid." 
De rector laat nu via X een opening voor dialoog op zondag. Na zijn werkbezoek aan Zuid-Korea is hij bereid om rechtstreeks naar het UFO-gebouw te komen en in gesprek te gaan om 12 uur.  De manifestanten hebben tot zaterdagavond 20 uur de tijd om in te gaan op de uitnodiging.
 

Israël wil opnieuw onderhandelen

Israël wil in de loop van de komende week opnieuw onderhandelen over de vrijlating van Israëlische gijzelaars in de Gazastrook. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen Qatar, de Verenigde Staten en Israël in Parijs.
David Barnea, de chef van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, heeft daarover een akkoord gevonden met CIA-topman William Burns en de Qatarese minister-president Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. 
Een vertegenwoordiger van de Palestijnse militante beweging Hamas, die in Gaza de plak zwaait, was daar niet bij. Begin mei sprongen indirecte gesprekken tussen Tel Aviv en Hamas onder de auspiciën van de VS, Qatar en Egypte nog af. Er lagen toen voorstellen op tafel om Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen uit te wisselen en om over te gaan tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook, maar een akkoord kwam er toen niet uit de bus.