Moskou wil met nucleaire dreiging ‘westerse heethoofden afkoelen’

Nieuws
Met de aankondiging dat het zal oefenen met tactische nucleaire wapens, wil Moskou ‘heethoofden in de westerse hoofdsteden afkoelen’, stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie zijn westerse leiders bewust uit op een militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO.
anp
maandag 6 mei 2024 om 18:23
Afbeelding
beeld anp

Het departement noemt onder meer de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron en de Franse president Emmanuel Macron. Cameron zei eerder dat Kyiv ‘absoluut het recht heeft om Russische doelen te raken met Britse wapens’. Macron weigerde Franse troepen in Oekraïne uit te sluiten.

Het Russische ministerie stelt dat het zal reageren met aanvallen op Britse militaire doelen in Oekraïne en elders als het wordt aangevallen door Brits wapentuig. De uitspraak van Macron beschouwt het als ‘de bereidheid om een directe confrontatie met Rusland aan te gaan’.

Dreigement

Ook richting de Verenigde Staten uitte Moskou een soortgelijk dreigement. Het ministerie zegt dat Rusland zich het recht behoudt om met gelijke middelen te reageren wanneer het Amerikaanse korte- en middellangeafstandsraketten ziet verschijnen.

De VS noemen de aankondiging van de nucleaire oefeningen ‘onverantwoordelijke retoriek’. Volgens een woordvoerder van het Pentagon ‘is het volkomen ongepast gezien de huidige veiligheidssituatie, maar deed Moskou in het verleden soortgelijke uitspraken’. De woordvoerder zegt nog geen verandering te zien in de strategische positie van de Russische strijdkrachten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eden Golan zingt beladen songfestivalinzending alsnog in Tel Aviv

De Israëlische zangeres Eden Golan heeft een week na het Eurovisie Songfestival alsnog de beladen originele versie van haar inzending in het openbaar gezongen. Dat deed ze zaterdagavond tijdens een manifestatie in Tel Aviv.

Afbeelding

Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren.

Afbeelding

Tientallen doden bij Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn zeker twintig doden gevallen. Dat meldt een ziekenhuis in Gaza zondag.

Afbeelding

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

Afbeelding

Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

Afbeelding

Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

Frankrijk heeft meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om in Nieuw-Caledonië controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld.