Onderzoekscommissie rond ‘Godvergeten’ stapt naar gerecht met mogelijke nieuwe feiten van seksueel geweld: “Mogelijk vandaag nog aan de gang”

De Kamer richtte de bijzonder onderzoekscommissie op na Godvergeten.© Bart Dewaele

De parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de kerk is zelf naar het gerecht gestapt. In hun onderzoek stootte de commissie op mogelijke feiten van seksueel geweld, die zelfs vandaag nog aan de gang zouden kunnen zijn.

scl
Bron: BELGA

De commissie schoot uit de startblokken na de reeks Godvergeten op Canvas, waarin slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk aan het woord werden gelaten. Een belangrijk luik van de werkzaamheden van de onderzoekscommissie was dan ook luisteren naar slachtoffers. 

In de toelichting van het verslag verklaarde Stefaan Van Hecke (Groen) dat de commissie tijdens haar werk kennis heeft genomen van mogelijke feiten van seksueel geweld die nog niet bekend waren bij justitie. Omdat de feiten mogelijk tot vandaag nog voortduren, heeft de onderzoekscommissie aangifte gedaan bij de bevoegde procureur-generaal.

Daarnaast kreeg de onderzoekscommissie ook aantijgingen voor meineed binnen. Dat wordt gepleegd wanneer iemand onder eed met opzet niet de waarheid spreekt. De betrokken processen-verbaal werden aan de procureur-generaal van het hof van beroep overgemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen