Direct naar artikelinhoud
Voetbal

AA Gent-trainer Yves Vanderhaeghe onder hoogspanning na nederlaag

Yves Vanderhaeghe schreeuwt zich schor tegen STVV. Tevergeefs. AA Gent verliest thuis met 1-2.Beeld Photo News

De thuisnederlaag tegen STVV en vooral de manier waarop die tot stand kwam, doet de onrust bij AA Gent toenemen. Het bestuur heeft ex-coach Trond Sollied om advies gevraagd. Zondag wacht Club.

Sinds de uitschakeling tegen Bordeaux was het niet meer rustig bij AA Gent. De 0-3-uitzege tegen Cercle Brugge, drie dagen na het Europees debacle, zorgde ervoor dat Yves Vanderhaeghe met dertien op achttien vrij sereen de thuiswedstrijd tegen STVV kon voorbereiden tijdens de interlandbreak. Maar de nederlaag tegen de Truienaars (1-2) heeft opnieuw grote twijfels veroorzaakt bij de dirigenten van AA Gent.

Vooral de manier waarop die nederlaag tot stand kwam, baart het Gentse bestuur zorgen. Voor de vijfde keer in zeven competitiewedstrijden kwam AA Gent op achterstand, nadat het team alweer niet scherp aan de aftrap kwam. Twee keer werd die achterstand nog helemaal ongedaan gemaakt, tegen Eupen en Lokeren. Tegen Zulte Waregem sleepten de Buffalo's in blessuretijd nog een gelijkspel uit de brand, maar tegen Standard en STVV liep het fataal af.

De weggeefgoals en het chaotische aanvalsspel maakten de zaken alleen maar erger. Een ontmoeting tussen de top van het Gentse bestuur en Trond Sollied, die de thuismatchen van de Buffalo's steevast bijwoont, zondagavond na de match tegen STVV, leidde tot een afspraak op maandag.

Sollied leidde AA Gent al drie keer als coach. De inmiddels 59-jarige Noor was trainer van de Buffalo's in de seizoenen 1999-2000, 2007-2008 en 2011-2012. Na die laatste Gentse passage coachte Sollied nog gedurende vier maanden het Turkse Elazigspor, maar sinds oktober 2013 was hij nergens nog als trainer aan de slag.

Etentje met bestuur

Het Gentse bestuur had met de afspraak van maandag niet de intentie om Sollied terug te halen als coach. Het wilde advies inwinnen bij een man die AA Gent kent en nog steeds op de voet volgt. Over de raad die Sollied het Gentse bestuur meegaf, wil niemand iets kwijt. Maar dat de ontmoeting met de Noor uitlekte, leidt alleen maar tot meer onrust in de Ghelamco Arena.

Gisteravond had het bestuur van AA Gent zijn wekelijks etentje met Vanderhaeghe, die maandagavond de beloftewedstrijd tegen STVV bijwoonde. Het is waarschijnlijk dat Vanderhaeghe voorzitter Ivan De Witte en algemeen manager Michel Louwagie tijdens dat gesprek om meer uitleg gevraagd heeft over de ontmoeting met Sollied.

De gebeurtenissen van de voorbije dagen leiden er hoe dan ook toe dat Vanderhaeghe zijn voorbereiding op de topper tegen Club Brugge vandaag onder hoogspanning aanvat. Voorlopig ziet het ernaar uit dat Vanderhaeghe gewoon op de bank zit tegen de competitieleider. Maar de coach van AA Gent is wel in een situatie aanbeland waarin hij op elke volgende sportieve misstap kan worden afgerekend.

Eén opsteker alvast: zondag tegen Club recupereert AA Gent middenvelder Vadis Odjidja. Hij is niet alleen de verbindingsman tussen de verdedigende Verstraete en de offensieve Tsjakvetadze, hij is vooral de leider op het veld die in alle omstandigheden de bal durft op te eisen.